Vindicaters organiseren verrassingsfeest voor Jopie (77), die al 40 jaar hun huizen schoonmaakt. 'Onze tweede moeder'

Jopie verdedigt 'haar' jongens te vuur en te zwaard. Foto van Corné Sparidaens

Jopie verdedigt 'haar' jongens te vuur en te zwaard. Foto van Corné Sparidaens

Jopie Viswat is schoonmaakster, pardon, interieurverzorgster in Vindicathuizen zoals Villa Bommelstein en Huize van Dijk in Groningen. Al sinds mensenheugenis. De studenten zetten haar in het zonnetje.

Het is druk in café ‘t Golden Fust in de Poele. Zo’n 50 Vindicaters zijn er binnengedruppeld deze donderdagmiddag. Ze drinken een biertje en ze wachten op Jopie. Om 17.00 uur zal ze er zijn. Jopie is Jopie Viswat, een Groningse vrouw van 77 jaar, die sinds jaar en dag schoonmaakster is in tal van studentenhuizen waar Vindicaters wonen. ,,Interieurverzorgster zeggen wij’’, zegt Gijs van Benten (23) die Small Business studeert aan de RUG.

Jopie in het zonnetje

Hij woont in Huize van Dijk in de Hoekstraat, met nog een horde jongens. Elke donderdagmiddag is Jopie van de partij. Bakje koffie, beetje bijpraten, roddelen en dan gaat ze aan de slag, steevast geholpen door de huisjongsten.

,,Ik heb altijd beloofd dat ik haar een keer in het zonnetje zou zetten. Ze doet dit al zo lang, ze komt in dit huis al minstens 35 jaar over de vloer’’, zegt Gijs. En nu was het moment, want binnenkort verruilt hij Groningen voor Amsterdam.

Rotwicht!

Twee Vindicaters roken buiten voor ‘t Golden Fust een sigaretje als Jopie komt aangelopen, aan haar ene zij haar man Paul, aan haar andere zij haar kleindochter Miranda (25) die haar geregeld helpt.

,,Hee jongens’’, zegt Jopie tegen de twee studenten die ze onmiddellijk herkent. ,,Wat doen jullie hier?’’ Galant en charmant tronen de jongens haar mee het café in. Onder luid gejuich stapt Jopie binnen, ze slaat haar handen voor haar gezicht, krijgt een biertje overhandigd waarop de jongens haar naam scanderen.

,,Rotwicht’’, sist Jopie naar haar kleindochter. Ze zouden samen naar de zonnebank en nu dit.

Lees meer op Dvhn.nl