Vintage-hemel VerkoopFabriek moet de deuren sluiten, maar: 'We zijn er nog voor aan het vechten'

Deze foto was vlak na de opening en laat zien "hoe blij we waren toen we hier begonnen", schrijven ze op Instagram.

Deze foto was vlak na de opening en laat zien "hoe blij we waren toen we hier begonnen", schrijven ze op Instagram.

Het lijkt erop dat de VerkoopFabriek Groningen niet langer open kan gaan voor klanten. De winkel verkoopt vintage meubels en zit in een pand aan de Duinkerkenstraat. Daar is detailhandel in volumineuze goederen toegestaan, maar volgens de gemeente valt de VerkoopFabriek niet in die categorie.

„Ik vind het gewoon heel erg jammer”, zegt Wilhelma Ijzelenberg. Samen met Arisanti Koopmans heeft ze de winkel zo’n twee jaar geleden geopend. Mooi verhaal wel : ze hadden in Assen al hetzelfde concept, waar het snel uitgroeide tot een begrip en succes, maar mistten Stad. Dus hele bedrijf maar verhuizen en ook hier vlogen ze uit de startblokken. „Het is een duurzaam concept, en we stoppen onze ziel en zaligheid erin om die meubeltjes te vinden en op te knappen.”

‘Nu echt schluss’

Wilhelma en Arisanti horen geregeld dat mensen zo blij zijn dat ze kunnen proefzitten op de banken die ze op het oog hebben. Dat kan nu dus niet langer. „We mogen alleen nog maar opslag zijn, maar dat is voor ons niet te doen. Mensen willen het niet alleen online zien.”

De winkel was normaal gesproken altijd open op de vrijdag en zaterdag. Maar afgelopen zaterdag bleven de deuren dicht. „Het is nu wel echt schluss”, aldus Wilhelma.

„Regels zijn er om een reden en dat begrijp ik ook”, zegt ze. „Maar het zou mooi zijn als de gemeente iets verder kijkt en ziet dat het onhandig is om deze winkel in het centrum te openen.”

Reactie gemeente

Maar waarom is de winkel aan de Duinkerkenstraat niet toegestaan? Dat heeft te maken met het bestemmingsplan, legt een woordvoerder van de gemeente uit. Detailhandel is daar dus niet toegestaan, en hoewel handel in volumineuze goederen dat wel is, vallen meubels daar niet onder. „Volumineuze goederen, daar verstaat men bijvoorbeeld boten, caravans en auto’s onder”, vertelt de woordvoerder.

„We vinden het een leuk initiatief maar het is geen geschikte plek. Op een plek waar het bestemmingsplan wel toereikend is, is er natuurlijk geen probleem.”

Een passende oplossing

Het pand waarin de winkel nu gevestigd is, heeft een grote parkeerplaats voor en achter. Maar in het centrum, waar detailhandel wel toegestaan is, daar ziet Wilhelma zo’n winkel niet voor zich. „Met busjes die af en aan rijden en op de stoep parkeren, in een pand in het centrum willen ze ons echt niet hebben.”

Toch hopen Wilhelma en Arisanti dat ze nog een passende oplossing kunnen vinden met de gemeente. Wellicht winkelen op afspraak, of alleen open op zaterdag. „We zijn er nog voor aan het vechten.”