Vluchtelingenkoor uit Stad brengt nieuw nummer uit. Over het hebben van twee harten

New Life Choir heeft nieuw lied uitgebracht.

New Life Choir heeft nieuw lied uitgebracht.

New Life Choir, een koor bestaande uit Syrische vluchtelingen die elkaar in het AZC in Groningen hebben leren kennen, heeft een nieuw lied met videoclip uitgebracht. Het heet ‘Twee harten’. Met allemaal mooie beeldjes rondom het Paterswoldsemeer, gemixt met beelden uit Syrië. Kippenvel, zeker als je bedenkt wat deze mensen allemaal hebben meegemaakt.

Als je uit een ander land bent gevlucht, dan leeft een deel van jou nog steeds in dat land. Het andere deel heb je meegenomen naar je nieuwe land, om daar een nieuw leven op te bouwen. Het voelt daardoor alsof je twee harten hebt. Daar gaat het nummer over.

Leden ontmoetten elkaar in AZC Groningen

De achttien leden van het koor kunnen zich stuk voor stuk in de tekst herkennen. Want allemaal vluchtten ze in 2015 vanwege de oorlog van Syrië naar Nederland. Ze maakten daarvoor een tocht waarvan wij niet kunnen voorstellen hoe zwaar het moet zijn geweest, over zeeën, over bergen, over land, zoals ze zelf zingen.

In het asielzoekerscentrum (AZC) in Groningen leerden ze elkaar kennen, waarop ze dit koor vormden. „Als we samen zingen en met elkaar zijn, dan slepen we elkaar door de moeilijkheden heen. Zo wordt het een stukje minder zwaar.”

Positieve boodschap overbrengen

Het doel van het koor is een positieve boodschap over vluchtelingen geven, en op een positieve manier aan de maatschappij bijdragen. Door mooie optredens te geven, willen de koorleden ook hun dankbaarheid uitdragen, dankbaar dat ze hier in Nederland mogen zijn.

In die hoedanigheid heeft New Life Choir inmiddels behoorlijk naam gemaakt. Ze brachten de afgelopen jaren verschillende nummers uit, gaven een paar concerten en traden zelfs een keer op tijdens de talentenjacht Holland’s Got Talent. Dat was in 2019. Ze gingen niet door, maar maakten vanwege hun boodschap diepe indruk op de jury en de kijkers. En terecht. De positiviteit die ze uitstralen, de veerkracht die ze tonen, en het feit dat ze binnen drie jaar zo goed als vloeiend Nederlands spreken, verdienen diep respect.

Een grote familie

New Life Choir is voor de leden zelf inmiddels veel meer dan een koor. Het is een groep vrienden. Een grote familie. Die elkaar erdoorheen slepen en er met z’n allen het beste van proberen te maken hier in Nederland, wat nu ook hún thuis is. Ondanks dat een deel van hun hart altijd in Syrië zal blijven.

Afgelopen vrijdag ging hun nieuwe lied in premiere. Dat deden ze tijdens een kerstconcert op het TT Circuit in Assen. Gemiste kans dus, maar je kunt natuurlijk wel onbeperkt van hun nieuwe hitje genieten.