Voor 't eerst zijn er mbo-studenten welkom bij de KEI-week en dat is een heel goede zaak

The grand opening! Willen mbo-studenten logischerwijs ook bij zijn want is VET! Foto: Archief DVHN/Corné Sparidaens

The grand opening! Willen mbo-studenten logischerwijs ook bij zijn want is VET! Foto: Archief DVHN/Corné Sparidaens

Voor ‘t eerst zijn er mbo-studenten welkom bij de KEI-week. Het gaat om een proef en er is plek voor 50 studenten. Als alles goed verloopt is dat aantal volgend jaar misschien wel onbeperkt.

De KEI-week, dit jaar van 14 tot en met 18 augustus, is dé introductie voor nieuwe studenten in Groningen. Dat mbo’ers daar niet bijhoren, is natuurlijk achterhaald. Alsof zij geen studenten zijn? Alsof zij, omdát ze mbo doen, geen behoefte hebben aan een vette kennismaking met de stad waar ze gaan studeren? Bovendien zijn mbo’ers retebelangrijk. Dat is de laatste jaren alleen maar duidelijker geworden. Of het nou om hoveniers, monteurs of verpleegkundigen gaat: Hoeveel werkgevers zitten er niet te springen om vakmensen? Hoeveel mbo’ers voerden er in coronatijd een cruciaal beroep uit? Juist... Heul veul!

Hoog tijd om mbo’ers een beetje op waarde te schatten.

Belangstelling monitoren

Het KEI-week bestuur in Stad heeft dan ook besloten 50 studenten te laten deelnemen aan de komende KEI-week. De studenten moeten studeren aan het Noorderpoort, Alfa-college, Terra MBO of de ROC Menso Alting.

Met de proef wil de organisatie nagaan of er inderdaad belangstelling is vanuit het mbo om deel te nemen aan de introductieweek. Uit een eerder onderzoek bleek dat wel het geval. Daarin gaf een ruime meerderheid van de 30.000 studenten (59%) aan graag mee te doen aan de introductie.

Proef Utrecht succesvol

In Utrecht deden ze vorig jaar eenzelfde soort proef. Toen mochten er 100 mbo-studenten meedoen. Er kwamen er uiteindelijk 26. „Maar dat is ook wel logisch”, reageert Sara Kruit, voorzitter van het KEI-bestuur in Stad. „De populariteit moet nog een beetje groeien. Zo ging dat ooit ook bij de hbo-studenten.” In Utrecht hebben ze het in elk geval wel heel positief ervaren, weet Sara. „Daar gaan ze het dit jaar weer doen, en dan zonder een max aantal studenten.” Als de proef in Groningen positief verloopt, dan zal dat hier volgend jaar net zo gaan.

Inschrijven voor de KEI-week kan hierrrrr .