Voormalig kandidaat-raadslid met 100 stemmen: “Al kost het 100 doden, ik steun de boeren”

Voor een zetel kwam kandidaat-gemeenteraadslid Teunis Dokter bij de verkiezingen van afgelopen maart behoorlijk wat stemmen tekort. Dat is misschien maar goed ook. Hij zou namelijk de precies 100 mensen in de gemeente Groningen die zijn naam en eenmanspartij aankruisten maar wat graag naar het hiernamaals sturen. Gewoon om de boerenprotesten te steunen.

Dat bleek uit een tweet in reactie op RTV Noord-host Niiwino Geertsema die vanochtend een item in de ochtendshow had over de situatie op de noordelijke snelwegen .

Teunis raakte tijdens de coronacrisis zijn baan als ondernemer kwijt en lijkt zich daardoor behoorlijk geradicaliseerd. Al scrollend door zijn tijdlijn komen we termen als ‘medische experimenten’ tegen als het gaat om het vaccinatiebeleid van de overheid. ‘Hugo de Jonge moet vervolgd worden’, ‘de staat is corrupt’ en ‘de Great Reset is in China bijna voltooid’. Op zijn website neemt Teunis het onder meer op voor Thierry Baudet. Volgens de geboren Drent framet de media van alles en vooral de politiek.

Mensenlevens opofferen

Het mag duidelijk zijn dat de voormalig student aan de Faculteit der Letteren van de RUG erg boos is. Hij wil nu dus zelfs 100 mensenlevens opofferen in de boerenopstand. (Benieuwd of hij zelf de eerste wil zijn in de strijd.) ‘De overheid heeft namelijk nog veel meer doden op haar geweten’, volgens Teunis, die in plaats van twitteren beter eens een dokter (…) kan opzoeken.

Teunis probeert overigens al langer een voet tussen de deur van bestuurlijk Groningen te krijgen. Hij was in 2014 medeoprichter en zelfs fractievoorzitter van Lijst Sterk, de grootste partij in de Hanzehogeschool Medezeggenschapsraad. Hij prijkt nog altijd trots op hun website.

Update: Lijst Sterk neemt afstand van deze uitspraak en heeft Teunis verwijderd van de website.

Misselijkmakend en gevaarlijk

De tweet van Teunis is alle beschaving voorbij en is een openlijke oproep tot ernstig geweld en anarchie. De verkapte oorlogsverklaring is, zeker in het licht van de situatie in Oekraïne, misselijkmakend. Maar het is ook gevaarlijk. Sommige lieden zijn zeer ontvankelijk voor online opruiing en nemen iemand die pretendeert verstand van zaken te hebben zeer serieus. Laten we hopen dat het bij digitaal gebral blijft. Dat is namelijk al erg genoeg.