Vrijdag demonstratie tegen kabinetsbeleid – Bed Bad Brood

Vrijdag om 17:00 uur houden SP, Vluchtelingenwerk Noord Nederlend, Inlia en Werkgroep Vluchtelingen Vrij een lawaai-demonstratie op de Grote Markt tegen het kabinetsbesluit over de opvang van uitgeprocudeerde asielzoekers.

Er zwerven veel te veel illegale mensen over straat in Nederland en ook in Groningen. Mensen wiens asielprocedure is afgelopen, maar die veelal niet terug kunnen naar het land van herkomst. Omdat het land een grote puinhoop is, omdat de ambassade niet mee wil werken of omdat de vluchteling liever over straat zwerft in Nederland dan dat ze terug moeten naar de horror van Somalië.

Halfbakken oplossing

Het kabinet zit met deze groep in de maag. Gemeentes vangen de mensen op en geven ze bed, bad en brood, conform de internationale afspraken. Maar dat zint vooral de VVD niet en dus is het kabinet al dagen in crisis. Het lot van de meest kansloze mensen is vorworden tot politiek wisselgeld met een uiterst belabberd akkoord als resultaat.

Het akkoord houdt in dat er zes opvangcentra komen voor uitgeprocudeerde asielzoekers in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Ter Apel. In de centra worden de asielzoekers binnen enkele weken klaargestoomd voor terugkeer. Lukt dat niet, om wat voor reden dan ook, dan worden ze op straat geflikkerd.

Je moet er niet aan denken dat deze groep mensen zonder enig perspectief over straat zwerft. Vaak zijn het families, met kleine kinderen. Mensen die rondlopen met verschrikkelijke trauma’s. Als die groep werkelijjk niets meer te verliezen heeft, wordt het niet echt veiliger op straat. Dat terzijde, het is vooral vanuit humaan oogpunt niet te begrijpen.

Daarom demonstratie in Stad

En daarom organiseert Mechteld van Duin, SP Groningen, samen met enkele andere initiatiefnemers de lawaai-demonstratie vrijdagmiddag om 17:00 uur op de Grote Markt. “Ik zat gisteravond in de raadsvergadering toen het nieuws uit Den Haag binnenkwam. Ik werd zo boos, ik schoot bijna door het plafond.”

Die boosheid probeert Mechteld om te zetten naar iets positiefs, een demonstratie waarbij Stadjers en Ommelanders opkomen voo het lot van deze groep mensen. “Het is zo ongelooflijk inhumaan om deze mensen, die nergens heen kunnen, op straat de gooien. De regering trekt haar handen af van het eigen falende asielbeleid en zadelt gemeenten met schrijnenden situaties op,” uit Mechteld haar onbegrip.

“Gemeente handelt goed”

In de Stad is het volgens Mechteld goed geregeld. “Afgelopen zaterdag heb ik opvang voor uitgeprocudeerde asielzoekers bezocht. Het is erg sober, maar de mensen hebben te eten en een dak boven hun hoofd. Maar tussen de mensen die daar zitten, zijn ook zieke mensen. Die belanden straks allemaal op straat, dat kan toch niet?!?”

Wel is Mechteld blij met de opstelling van het gemeente bestuur, dat aangeeft gewoon door te gaan met de opvang, ongeacht wat Den Haag wil. Want, het is zoals de wethouder in Amsterdam typerend zei: “Het akkoord lost voor Amsterdam niets op. Sterker nog: de problemen worden alleen maar groter. Het is een oplossing voor de kabinetscrisis, maar niet problemen waar gemeenten mee kampen.”

Goed, morgen dus de lawaai-demonstratie om 17:00 uur op de Grote Markt. Opdat U het weet.