Vuurwerkshow Rammstein in gevaar: ‘Effect voor mens en milieu te groot’

‘Breaking News!’, schreeuwt de website van Stadspark Natuurlijk! Het clubje bewoners uit Laanhuizen en Grunobuurt heeft het voor elkaar. Bij te organiseren evenementen in het Stadspark zullen bij besluiten over vuurwerk de effecten voor mens en milieu meegewogen moeten worden.

Dat heeft de bezwarencommissie van de provincie Groningen woensdag besloten, aldus Stadsomroep OOG. Met terugwerkende kracht heeft Stadspark Natuurlijk! haar gelijk gehaald over een bezwaar ingediend over vuurwerk op Kingsland van 27 april jongstleden. En dat heeft dus gevolgen voor toekomstige evenementen in het Stadspark.

Feuer

Nu wil het toeval dat volgend jaar natuurlijk Rammstein naar de voormalige drafbaan komt. De Duitse rocksensatie staat bekend om het gebruik van veel ‘feuer’. Grote steekvlammen worden tijdens de nummers de lucht in geblazen. Gevolgd door zwarte rookwolken en soms ook vuurwerk.

De gemeente Nijmegen zocht overigens uit hoeveel stikstof dat is: het staat gelijk aan het gasverbruik van vijf tot tien huishoudens per jaar. Dat valt bij een evenement waar vele tienduizenden liefhebbers op af komen natuurlijk wel mee, al zal iedereen daar zo zijn of haar eigen mening en visie over hebben.

Potentiële strop

Vanaf heden zal dus bij ieder concert nagedacht moeten worden over showelementen als vuur(werk). Het is nu nog onduidelijk of het besluit ook gevolgen heeft voor Rammstein, aangezien die vergunning natuurlijk al is afgegeven. Voor de band is het niet of minder gebruiken van vuurelementen onbespreekbaar.

Ook is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor toekomstige evenementen in het Stadspark. Het is niet uit te sluiten dat organisatoren de nieuwe ‘regels’ zullen meewegen in hun besluit wel of niet naar Groningen te komen. Dat zou een flinke strop zijn voor horeca in Stad, dat voor goed geld kamers kan verhuren.

Wat is het waard?

Nu draait niet alles in het leven om geld en is het belangrijk om met elkaar zorg te dragen voor de planeet, maar het is ook goed om de verhoudingen eerlijk neer te zetten. Want wat is dan het effect van een paar concerten of festivals op het milieu? En hoeveel klagende omwonenden zijn er precies?

Dat is al net zo onduidelijk. Maar de vereniging moet ook complimenten krijgen. Het zeurende groepje heeft zich uitstekend vermomd als officiële bewonersvereniging en heeft daardoor een vinger tussen de bestuursdeuren gekregen. Je zal er maar de tijd voor hebben. Ze hebben een heel draaiboek gemaakt waardoor je zo simpel mogelijk de gemeente kunt bestoken met klachten en bezwaren.

Newsflash. Een concert voor pakweg 50.000 mensen gaat nooit zonder overlast gepaard. Er is aan- en afvoer, rommel, geluid en meer van dat. Is het ’t waard? De vereniging denkt van niet. Heel veel andere mensen denken van wel en genieten ontzettend van topartiesten in ons mooie stadje.