WTF: rijtjeswoning in Beijum staat te koop voor 575.000. Want: beleggingspand. Fok dat. Compleet idioot. Misdadig zelfs

In Beijum is het mooi wonen, vraag maar aan de <a href="https://beijumnieuws.blogspot.com/" target="_blank" rel="noreferrer noopener">Beijumblogger</a> of Michiel. De wijk baadt in het groen, oogt landelijk, grenst aan het platteland, maar wel met de Grote Markt op twintig minuten fietsafstand. En de wijk is ook nog voorzien van allerlei voorzieningen en Kardinge ligt om de hoek.

Dikke prima dus. Ideaal voor starters op de woningmarkt en gezinnen. Die wonen dan ook volop in Beijum. Maar ook de buitenwijk verandert. Er komen steeds meer studenten die in de binnenstad geen woning kunnen vinden. Dat doet wat met het leefklimaat en de prijs van woningen. Zo wordt een rijtjeswoning aan de Froukemaheerd door de dubieuze makelaar DC Wonen aangeboden voor 575.000 euro . Terugrekenen naar guldens heeft weinig zin, want andere tijd. Maar als je dat wel doet: potdomme, dik 1,2 miljoen gulden voor een fokking rijtjeswoning in Beijum met energielabel C & D. Geschift. Volledig van de pot gerukt. Een smerige uitwas van het kapitalisme dat de sociale woningbouw wegdrukt.

Beleggingspand

De woning wordt aangeboden als een beleggingspand. In het pand zijn namelijk met veel passen en meten vier zelfstandige appartementen gebouwd. Nou ja, appartementen. Een zolder met eigen douche en keuken gaat al door als zelfstandig appartement. Ook de kamers op de eerste verdieping, gewoon kleine hokken die vol zijn gestouwd met een douche en keuken, gaan als zelfstandig appartement over de toonbank. Dat is expres gedaan. Want zelfstandige woningen komen in aanmerking voor huursubsidie. Waardoor de skere student ineens een kamer met wat meer luxe, zoals een eigen douche en keuken kan betalen. Niet omdat de lege knip van de student het toelaat, wel omdat de belastingbetaler het verschil bijlapt.

Gevolg van die perverse prikkel is dat elke dag in Groningen kamers verdwijnen in ruil voor minder zelfstandige woningen. Of zoals hier: een mooie starterswoning voor een gezin wordt onbetaalbaar omdat een belegger geld ruikt. De inkomsten worden op zo’n 32.000 euro per jaar geschat zelfs. Dat is zo’n 2660 euro per maand, exclusief ook nog. En dat voor een fokking rijtjeswoning in Beijum. Niet te betalen voor het gezin dat al jaren geschikte woonruimte zoekt. Normaal gesproken ook niet te betalen voor de student of jonge professional. Maar wel met die huursubsidie, waar vooral de eigenaar baat bij heeft en slapend rijk van wordt. De woningmarkt is verrot. DC Wonen is verrot. Daar hebben we al eerder over geschreven en daar komen we binnenkort met een groot nieuw artikel verder op terug.

Tot slot: als je als een ware hyena een rijtjeswoning voor 575.000 euro dorst te verkopen. Zorg er dan in ieder geval voor dat de foto’s recht zijn. En dat de troep in de tuin, keuken en kamers een beetje is opgeruimd.