WarmteStad laat wegdek gevaarlijk slecht achter en maakt van 050 klein België. Gevolg: schades en ongeluk

Foto's van Dennis Ram en Emma

Er wordt hard gewerkt om Vinkhuizen, Paddepoel en Selwerd omhoog te duwen in de vaart der volkeren. Wegen worden aangepakt, winkelcentra aantrekkelijker gemaakt, prachtige muurschilderingen aangebracht en WarmteStad wordt uitgerold. De weg ernaartoe is helaas wel eentje vol hobbels en gaten. Figuurlijk, maar ook letterlijk.

het wegdek in drie straten in Vinkytown, Padjepoel en Selwerd (wat is daar eigenlijk de bijnaam van?) is in belabberde staat achtergelaten door WarmteStad. Dat constateerde de PVV en daarover schreef OOGTV vervolgens een artikel . En terecht. De wegen in België zijn van Champions League-niveau in vergelijking met deze straten. Ze zitten vol (grote) gaten, groeven en scheuren. Het asfalt is daarnaast ook nog eens vreselijk ruw en ligt bezaaid met kleine en grotere stenen.

Kin nait!


Kan echt niet, zegt de geschrokken Dennis Ram van de lokale PVV op OOGTV. „WarmteNet liet de rijweg aan de Orionlaan als een puinhoop achter. Bewoners die hun auto daar moeten parkeren, zien er niet uit van de viezigheid. Aan de Goudlaan is dat niet veel beter. Ook op de Esdoornlaan in Selwerd zien wij deze puinhoop. De wegen zijn in erbarmelijke omstandigheden achtergelaten, met grote putten in de weg en met veel gruis op het wegdek.”

Een deel van de schade wordt ook nog eens pas in maart gerepareerd als een permanente asfaltlaag wordt gelegd, weet Dennis. PVV Grunn vreest daarom risicovolle situaties. „Er zitten grote putten en veel gruis in het wegdek. Dit zowel gevaarlijk voor fietsers als voor auto’s en kan tot schade leiden aan geparkeerde auto’s.”

Schades en een ongeluk

Dennis heeft gelijk en staat niet alleen in de opvatting. In de wijken wordt volop geklaagd over de slechte staat van het asfalt. Zo pent iemand op de Facebookpagina van Wijknieuws Vinkhuizen: „Asfalt wat in het rond vliegt als een auto langs je rijdt enz. Echt wel gevaarlijk soms. Een ander meldt: „Deze gaten zaten er al op de dag dat de wegen ‘vrij’ waren gegeven. Verschrikkelijk om met de fiets of auto overheen te rijden.” Nog eentje: „Gaten in de weg, hoogteverschillen in het asfalt en de straatverlichting is uit. Het is net een hindernisbaan waar je verdomd goed moet uitkijken.” Tot slot meldt een Vinkhoezer dat hij schade heeft. „Een lekke band en een kromme velg door de grote gaten. Hebben jullie enig idee of ik dit moet verhalen op WarmteStad of de gemeente Groningen?”

Er is zelfs al een ongeluk gebeurd met dank aan het slechte wegdek in Vinkhuizen. Emma Bloem is op donderdag 5 januari op haar scooter onderweg vanuit Zuidhorn naar haar stage in het UMCG. Op de Goudlaan in Vinkhuizen gaat het mis. Vroeg in de ochtend (rond kwart voor zeven) en in het pikkedonker gaat ze onderuit omdat er een gat in de weg zit. Ze loopt letsel op en haar scooter raakt ernstig beschadigd. De kosten wil ze verhalen op de gemeente omdat „die onzorgvuldig is geweest” en daartoe zoekt ze via social media getuigen. „Om mijn zaak hard te kunnen maken.”

Feit’n, mienjonkie

Duidelijk verhaal dus. De foto’s, het beeld in de praktijk, verklaringen van omwonenden en het ongeluk maken heel hard duidelijk dat de staat van het wegdek gevaarlijk is. Op de fiets of scooter ga je zo onderuit, gaten zijn funest voor de velgen, opspringende stenen zijn niet fijn voor de lak van geparkeerde wagens. Het is wachten op de eerste Stadjer die volledig verdwijnt in een van de sinkholes en aan de andere kant van de wereld weer bovenkomt in de Grote Oceaan ten Zuidoosten van Nieuw Zeeland. Facts you can’t deny , in goed Gronings. Ondanks dat de gemeente verantwoordelijk is voor het wegendek, is WarmteStad de veroorzaker.

En WarmteStad ontkent en verdraaidt doodleuk de feiten. De gaten en zo zouden zijn ontstaan door de vorst die snel werd opgevolgd door warme temperaturen, meldt de gemeentelijke entiteit aan OOGTV. Daarnaast zegt de woordvoerder dat Warmtestad ervan baalt en het vervelend vindt dat het tijdelijke wegdek is beschadigd.

„Waar nodig reparaties uitgevoerd”


Dan stapt Warmtestad een andere realiteit binnen. Volgens de organisatie worden de straten doorlopend gecontroleerd op schade en dat gaat allemaal wel prima. „De aannemer heeft de Esdoornlaan binnen een week gerepareerd. Dit heeft nog voor de kerstvakantie plaatsgevonden. Tijdens de kerstvakantie zijn ook gaten ontstaan in het tijdelijke asfalt op de Orionstraat en de Goudlaan. De dag voor oud en nieuw is het wegdek hier gerepareerd. Daarnaast wordt de straat na de kerstvakantie weer regelmatig gecontroleerd en wordt waar nodig reparaties uitgevoerd. Ook zijn in straten waar schade is geconstateerd borden geplaatst om het verkeer te waarschuwen.”

Proest. Dat ervaren Emma en wijkbewoners toch echt heel anders. En daar blijft het niet bij. Er wordt ontkend dat WarmteStad iets heeft gerepareerd voor oud en nieuw. „Dat is niet waar”, post Lianne op Facebook. „Wij reden oudjaarsavond daaroverheen. Nou, vette kuilen in de weg. Ik ga daar niet meer langs want ik wil nog langer van mijn auto genieten.”

Gelukkig reageert de wethouder een stuk eerlijker op de vragen van de PVV die gisteravond zijn gesteld. Lees daarover meer bij de vrinden van de lokale omroep . Hebben zij er ook weer een klikje bij jaaaaaa.

Wat is WarmteStad?

WarmteStad is, volgens de eigen site, het duurzame nutsbedrijf van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen dat aan Stadjers en bedrijven voor de lange termijn betrouwbare en bovendien duurzame warmte (en/of koude) oplossingen biedt. Dat doet WarmteStad door huizen en andere panden aan te sluiten op duurzame warmtebronnen diep onder de Groningse grond.