Warning! Stadstoezichters delen bekeuringen van 100 euro uit voor rijden met snorfietsen

Aan dit bord herken je de paden. Deze staat in 't Noorderplantsoen.

Aan dit bord herken je de paden. Deze staat in 't Noorderplantsoen.

Het is sinds oktober verboden met benzinesnorfietsen over fietspaden te rijden, zoals door het Noorderplantsoen. Sinds vorige week controleert de gemeente actief: Stadstoezichters delen boetes van 100 euro uit. Die wil je niet. Daarom nog één keer deze waarschuwing.

Je kunt natuurlijk heel hard en heel lang huilie huilie doen, maar de regel is nou eenmaal van kracht. En niet zonder reden: met de maatregel wil de gemeente fietsers (en de natuur) beschermen tegen ongezonde, vervuilende uitlaatgassen. Daarom mogen er geen snorfietsen meer rijden op fietspaden die in een park, natuurgebied of recreatiegebied liggen. Elektrische snorfietsen zijn nog wel toegestaan.

Herken het fietspad aan het blauwe bord ‘fietspad’

Het besluit werd voor de zomer al genomen, en sinds oktober zijn alle verkeersborden aangepast. De fietspaden zijn te herkennen aan het blauwe rechthoekige bord ‘fietspad’. In sommige gevallen is er ook nog een (paars) bordje onder geplaatst.

De gemeente lanceerde 31 oktober de campagne ‘Het is tijd’ om ruchtbaarheid aan de nieuwe verkeersregel te geven. Daar schreven we dit artikel over. Er werd die eerste weken bewust niet gehandhaafd, om Stadjers eerst eem te laten wennen. Maar die periode is over nu. De regel is van kracht. En wie zich er niet aan houdt, wordt beboet. Simpel.