Wat is er toch aan de hand met de anders zo prachtig bloeiende Blauwe Regen aan de Noorderhaven?

De blauwe regen nu (links) en de blauwe regen eerdere jaren (rechts). De bewoonster maakt elk jaar foto's met haar Nokia.

De blauwe regen nu (links) en de blauwe regen eerdere jaren (rechts). De bewoonster maakt elk jaar foto's met haar Nokia.

Wat is er aan de hand met die enorme Blauwe Regen aan de Noorderhaven in #Groningen? Op Mastodon (een soort Twitter) werd deze vraag onlangs gesteld. Terecht. Want de klimplant heeft er bijzonder weinig zin in dit jaar. Hoe zit dat!?

Normaal is het in mei en juni een komen en gaan van mensen die met de Blauwe Regen (of: Wisteria) op de foto willen, vertelt de bewoonster van het huis waar de klimplant fanatiek tegenaan is geklommen. We hebben er maar gewoon ‘s even aangebeld. Ze is op leeftijd en wil graag anoniem blijven.

Soms maakt mevrouw er wel ‘s foto’s van, van al die mensen die voor haar huis staan te fotograferen, vertelt ze. Dat doet ze met haar telefoon, vanachter het raam. „Wacht, ik zal ‘m even pakken.” En ze wandelt naar binnen. Na een poosje komt ze terug met een oude grijze Nokia. „Kijk”, zegt ze, terwijl ze het scherm in de schaduw van de Blauwe Regen houdt. „Dit was een hele forse bruid. Met een heel iel bruidegommetje.” Ze grijnst. En hoewel het beeld troebel is met al die megapixels, heeft ze gelijk. Als ze verder scrolt verschijnen er nog tig foto’s. Groepjes meiden. Verklede mensen met pruiken. De Blauwe Regen blijkt het perfecte decor voor een uitgebreide fotoshoot.

Wind versus waterkoud?

Maar dit jaar is het rustig aan de Noorderhaven 5. De Blauwe Regen ziet er maar weinig fotogeniek uit. Een paar weken geleden was het helemaal een treurige bedoening. Momenteel is ‘ie wel vrij groen, maar de prachtige paarse bloemtrossen blijven weg. „Ik heb ‘m vorig jaar niet laten snoeien”, vertelt de bewoonster, die zelf ook geen idee heeft hoe het kan. „Er zaten toen zoveel knoppen in. Dat zou zonde zijn geweest.” Dit jaar is de klimplant wél gesnoeid. Maar dat het daar aan zou liggen, lijkt haar sterk. „Hij heeft elk jaar nog gebloeid, en ik laat ‘m ook bijna elk jaar wel snoeien.”

Als ze moet gokken, zou het weleens de straffe wind kunnen zijn. Nu was het niet bepaald een koude winter. Maar volgens de bewoonster kan een beetje kou in combinatie met wind de plant een flinke optater geven.

Amerikaanse biologe

Op Mastodon discussiëren een paar mensen ook over wat er met de Blauwe Regen aan de hand kan zijn. Zal het aan de leeftijd liggen? De plant is van 1905 en is dus 118 jaar oud. De bewoonster haalt haar schouders op. Ze weet het niet. Op Mastodon schrijft ene Pascaline dat ze een Amerikaanse biologe heeft gevraagd. Zij, de biologe, denkt niet dat het aan de leeftijd ligt, maar vraagt zich af of er onlangs is gesprayd met iets, of het dak is gerepareerd, en of het weer natter of droger is dan normaal.

Mevrouw haalt haar schouders op. Ach ja, zeg het maar. Misschien ligt het aan de klimaatverandering. „Vroeger zaten hier zwermen met zwaluwen, gierzwaluwen.” Ze wijst naar de bomen tegenover haar woning. „Nu zie ik ze amper nog. Zo jammer.”

Hier bloeit de Blauwe Regen wél

De bewoonster maakt zich eigenlijk niet druk. Ze heeft er alle vertrouwen in dat de plant gewoon weer bloeit volgend jaar. „Het is niet helemaal de eerste keer dat ik dit heb”, verklaart ze. „Vier of vijf jaar geleden bloeide hij ook niet. En daarna is het ook weer goed gekomen.”

Mensen die haar Blauwe Regen missen, verwijst ze graag door naar de Grote Kromme Elleboog. „Daar in de bocht, nummer 15 a. Daar staat ‘ie wel heel mooi in bloei!” Een minstens zo prachtige spot voor een uitgebreide fotoshoot.