Wat is het verhaal achter deze bijzondere nomade?

Foto van Martin Postmus

Foto van Martin Postmus

Regelmatig gaat een foto in Groningen rond van een man die met zijn zwaar bepakte fiets en kar door Stad en Ommeland trekt. Zo is hij vanochtend gespot op een grote parkeerplaats buiten Stad en Martin Postmus vraagt zich op Twitter af wat het verhaal erachter is.

Goede vraag en op het antwoord wordt in de reacties alvast een voorschot genomen. Sommigen maken er een grapje over. Anderen leggen de schuld neer bij de overheid. Zo maant iemand de gemeente Groningen tot actie: „Hier geldt toch een zorgplicht voor uw inwoners?” Al die reacties zitten ernaast. Niet dat het de reageerders kwalijk is te nemen, het is logisch dat de gedachten die kant opgaan, want het oogt ook bijzonder triest. Zeker zo in de regen op een desolate parkeerplek.

Eigen keuze

Maar het gaat om een Noorderling die zelf heel bewust heeft gekozen voor dit leven. Hij zwerft met zijn fiets, kar en al zijn bezittingen rond in Noord-Nederland om dichterbij God te geraken en los te komen van de maatschappij, die hij sinds corona wantrouwt. De tijd doodt hij met van plek naar plek trekken en het lezen van de bijbel. Soms heeft hij een gesprekje met een passant, vaker is hij op zichzelf. Aan media-aandacht heeft hij geen behoefte, een interview ziet hij niet zitten.

En toch een stukje over hem? Jep, om misverstanden te voorkomen. En te melden dat het een aardige gast is, die je prima een keer een warme kop koffie kunt aanbieden.