We leven in de gezondste stad van Nederland! Rotterdam is ongezondst

Stad. Een gezonde Stad. En nog zoveel meer dan dat.

Grunn is de gezondste stad van Nederland! Dat blijkt uit de Gezonde Stad Index van Arcadis. Minder gezond is het in Amsterdam, Zaandam en Rotterdam.

Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis zocht voor 25 gemeentes uit hoe het zit met de gezondheid. Ze gebruikte daarvoor een onderzoek van het RIVM, waarbij er werd gekeken naar de kenmerken van een gezonde stad. Twee jaar geleden deed ze dit ook, en toen stond Groningen ook al bovenaan. Heuj!

De kenmerken

Dit jaar scoort Stad (en de rest van de gemeente Groningen) wederom voortreffelijk op ‘gebouwde omgeving’, ‘mobiliteit’, ‘buitenruimte’, ‘milieu’ en ‘gemeenschap’. Zo is Grunn een hygiënische stad met veel (zorg)voorzieningen, die ruim is opgezet voor alle inwoners. Grunn is een stad waarin je je gemakkelijk lopend, met de fiets of met het ov kunt verplaatsen. Grunn is een stad met een relatief goede luchtkwaliteit. En Grunn is een stad waar mensen zich veilig voelen.

Het best scoort Stad op ‘gebouwde omgeving’ en ‘milieu’. Dat komt bijvoorbeeld omdat Stad schoon is, en omdat we hittestress proberen te minimaliseren.

Andere steden die goed scoren zijn Emmen en Apeldoorn. Amsterdam, Zaandam en Rotterdam bungelen onderaan de lijst.

Wil je het onderzoek zelf bekijken? Dat kan hier.