Whooh! Morgen wordt het rokjesdag met 20 graden in Grunn

Foto van Willem Groeneveld

Foto van Willem Groeneveld

Het is nu amper voor te stellen maar morgen wordt een heerlijke lentedag. Zo mooi zelfs dat het misschien wel rokjesdag wordt.

Wind, grijs, regen, guur, kil, zomaar wat etiketten die op vandaag zijn te plakken. Morgen wordt alles anders. De wind draait naar het Oosten, de wolken verdwijnen en de temperatuur loopt in de middag op richting de 20 graden in het Noorden.

Dat betekent dat voor het eerst deze lente rokjes aan kunnen en daarmee wordt morgen dus officieus rokjesdag. Die term is bedacht door wijlen Martin Bril. De schrijver verbond een aantal voorwaarden aan rokjesdag, die morgen van toepassing zijn.

Rokjesdag

Rokjesdag kan bijvoorbeeld nooit in maart zijn, pas vanaf halverwege april is het mogelijk. In 2009 schrijft Martin:

“Rokjesdag is die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen, met daaronder blote benen. Tot zover de definitie waarop ongetwijfeld het een en ander valt af te dingen, maar daar heb ik geen zin in, sterker nog; het is een prachtige definitie. De Van Dale noteert onder rokjesdag zie bloesjesdag. Zo kan ik het ook. Snel naar bloesjesdag en daar treffen we deze: eerste warme lentedag (waarop de vrouwen voor het eerst in hun bloesje op straat lopen). Tja. Ik vind mijn eigen definitie beter. En ik ben niet eens een billenman.”