Wijnspeciaalzaak De Roemer aan de Astraat gaat dicht. Een dikke huurverhoging was de druppel

Jurjen voor De Roemer. Foto: Zakina Muyres

Jurjen voor De Roemer. Foto: Zakina Muyres

Wijnspeciaalzaak De Roemer aan de Astraat heeft zich de afgelopen tien jaar ontpopt tot een begrip in Stad. Maar eigenaar Jurjen Smeenk (38) stopt ermee. Althans, met de winkel. Met name een dikke huurverhoging dwong hem daartoe. Maar ook op persoonlijk vlak kreeg hij nogal wat te verwerken.

Wie vanaf Westerhaven de stad infietst komt langs De Roemer. Het zit in een fantastisch karakteristiek pand, op de hoek van de Westerbinnensingel. Jurjen heeft er in tien jaar tijd een groot succes van weten te maken. De locatie was perfect om nog even een wijntje mee te gappen als je uit de stad kwam. Beetje blijven hangen kon ook. Jurjen maakte van zijn wijnwinkel een soort huiskamer. Het was er ook gewoon altijd heel gezellig.

Anders zijn dan andere wijnwinkels

En dat terwijl veel mensen hem voor gek verklaarden, toen hij tien jaar geleden begon. „We zaten middenin de crisis”, vertelt hij. „Dus dat ik zo’n grote winkel ging openen, met een luxeproduct als wijn, dat vond niet iedereen een even goede zet.” Prima joh. Het maakte Jurjen dus geen hol uit. Hij geloofde erin. Zijn doel: anders zijn, dan andere wijnwinkels. En dat ging ‘ie waarmaken.

Hij was toen nog maar 28, en daarmee eigenlijk meteen onderscheidend. Maar het zat ‘m vooral in het advies en de extraatjes. Zoals zijn wijncursussen en wijn- en spijsworkshops. Dat vond ‘ie ook het mooiste om te doen. Op zijn manier. Wars van ‘hoe het heurt’. Niet teveel geouwehoer over druivensoorten of vinificatie. Gewoon mensen leren wat een lekkere wijn is, en met wat voor spijs - ander woord voor voedsel - je dat ‘t beste kunt combineren.

Persoonlijke tegenslagen

Dat ging allemaal helemaal mooi, tot Jurjen zes jaar geleden ontdekte hoe kwetsbaar je bent als ondernemer. „Mijn vriendin Femke en ik kregen een kindje met een heftig syndroom met veel complicaties.” Het maakte dat ze regelmatig in het ziekenhuis te vinden waren, en dat terwijl hij een zaak te runnen had.

Daarna volgde corona, wat ook weer enorme spanningen met zich meebracht. En in dezelfde periode werd zijn moeder ziek, waarna zij in 2021 overleed. Heftige gebeurtenissen, en die hadden dan ook zo z’n weerslag op Jurjen. „Ik liep volledig over”, vertelt hij goudeerlijk. „Ik raakte overspannen, en daar ben ik nu nog steeds niet van hersteld.”

De druppel

Ondertussen probeerde zijn huurbaas de huur van het pand te verhogen. Toen zij ging dreigen met een rechtszaak, was het voor Jurjen klaar. Het was de druppel. „Ik heb de knoop toen doorgehakt. En ik heb mijn huurcontract opgezegd. Het runnen van deze zaak is al met al niet meer interessant voor mij.” Maar uiteraard maakt hij de beslissing met pijn in het hart. „Ik ga die winkel echt wel vreselijk missen.” En het had misschien anders gekund.

Want ja, wettelijk mag de huurbaas de huur verhogen. Maar in de praktijk doen veel pandjesbazen dat niet. Die denken nog een beetje aan de stad. Om te voorkomen dat het overgenomen wordt door de zoveelste grote keten.

Toch is Jurjen ook vooral heel erg blij en opgelucht. „Ik heb straks meer tijd voor mijn zoon, en voor ons gezin.” Hij lacht: „En ik ben eindelijk eens vrij op zaterdag.”

Workshops en proeverijen

Zaterdag 18 februari is de laatste dag dat de winkel geopend is. Maar het betekent niet helemaal het einde van De Roemer. „De winkel stopt, maar ik ga wel verder met wijn in de vorm van workshops en proeverijen.” Helemaal casual natuurlijk, op z’n Jurjens en niet ‘zoals het heurt’. Daarnaast blijft hij de leverancier van verschillende restaurants in Grunn. Zo drink je zijn wijntjes bij onder meer De Haan, Bellami’s, De Sigaar en De Uurwerker.