Wild Festival: 150 van de meest exclusieve bieren ter wereld op één fuifje

Er komt een rete-exclusief speciaalbierfuifje aan: Wild Festival Groningen. Het wordt zo bijzonder dat

erbij verbleekt en dat Amerikanen, Tsjechen en Russen onderweg zijn naar Grunn om biertjes te proeven die nergens te koop zijn.

Wild staat in de bierwereld voor open gefermenteerd gerstenat. Dat klinkt heel ingewikkeld. Maar volgens sommelier en mede-organisator Peter Torenbosch komt het ‘simpelweg’ neer op de natuur zijn gang laten gaan. “Dat komt eenvoudig over, maar het is een enorm ambachtelijk proces. Deze kleine brouwers nemen soms een wel een jaar de tijd voor hun bier. Het resultaat is funky, ietwat droog, complex en vooral exclusief bier.”

Unieke collectie bieren

Die exclusiviteit komt ook door het geringe aantal brouwerijen in de wereld dat zo werkt en ze zijn doorgaans niet te zien op festivals. Het weinige bier dat ze op de markt brengen is, ondanks de hoge prijzen, in no time uitverkocht. “De flesjes van 0,7 liter worden, tegen de zin van brouwers, voor 200 euro verkocht op de zwarte markt”, duidt Peter.

De sommelier verklapt zelfs dat er op het Wild Festival biertjes worden getapt die niet verkocht worden. “Die worden alleen geschonken tijdens proeverijen bij de brouwerijen. Het is echt uniek dat we honderdvijftig uiterst bijzondere bieren op één festival hebben. Vooral van Bokke verwacht ik veel. Daar staat constant een rij van twintig man, let maar op.”

“Prijs-kwaliteitverhouding is ongeëvenaard”

Exclusiviteit drijft de prijs op waardoor zulke feestjes onbetaalbaar worden voor de simpele en skere bier- geek . Maar de organisatie, die in handen is van Boilermaker en Bierselect uit Stad, probeert de bedragen drinkbaar te houden. Peter: “Het is niet kneitergoedkoop, maar de prijs-kwaliteitverhouding is ongeëvenaard.”

Naast de allerspeciaalste bieren zijn er bijzondere wijnen en ciders, die ook open gefermenteerd-principe zijn gemaakt. En uiteraard is er genoeg te bikken. Want dat is nodig om veel bier te kunnen verstouwen. In geest van het festival bestaat dat vooral uit wild van Fermenthings uit Brussel, Wilde Wadoesters uit Lauwersoog, Wilde Slager uut Stad en & Dhane Chocolate.

Hele Stad in teken van wild bier

En om het vuurtje op te stoken is er deze week al van alles te doen. In Beer&, De Koffer, De Toeter en Ludina worden vanaf donderdag side-events georganiseerd, die uiteraard in het teken staan van wild bier en eten. Het Wild Festival wordt op zaterdag ingedeeld in een middag- en avondsessie. Er zijn nog een paar kaarten te koop. Klikkerdeklik hier voor meer info .