Wilders trekt nepfilmpje van Gronings voetbalfeest terug na brief van jurist. "U creëert fake news"

Screenshot uit de inmiddels verwijderde video

Screenshot uit de inmiddels verwijderde video

In de zomer van 2014 stond de Grote Markt meermalen afgeladen vol met Oranje-fans die op het grote scherm het WK keken. Een van de wedstrijden was tegen Mexico, toen Robben vlak voor tijd de penal versierde waardoor Nederland doorstootte naar de kwartfinale. Het filmpje van de exploderende Grote Markt ging viraal en werd gister misbruikt door Wilders, de frontman van PVV. Maar Wilders heeft de keutel alweer ingetrokken.

Joost van Keulen, destijds wethouder in Stad, is de maker van het filmpje en zag gister tot zijn schrik dat Wilders de beelden had gemanipuleerd en daar hard mee ging op de Twitters. In het bewerkte filmpje kijkt de massa niet naar de wedstrijd, maar naar rellende gastjes met Marokkaanse afkomst die losgingen na de overwinnings van Marokko op het WK. De menige kijkt in stilte toe. Niet vanwege de gemonteerde rellen. Maar omdat op dat moment de penal wordt genomen. en dat was retespannend.

Jurist ingeschakeld

Gelukkig zat de strafschop waardoor Nederland doorging en de Grote Markt explodeerde. Maar niet in het filmpje van Wilders. Daar ontstaat een luid gejuich en vallen mensen elkaar dronken van euforie in de armen omdat Wilders op het grote scherm meldt dat alle relschoppers het land uit moeten worden getrapt. Dat druist volledig in tegen de grondwet en de One Love-gedachte van dit WK. Reden om een stukje te tikken waarin de rellen zwaar worden afgekeurd, maar de tweet ook. Want racisme leidt louter tot ellende.

Een dag later is het filmpje volledig verdwenen van Twitter. Dat komt vermoedelijk niet door het boze artikel op Sikkom maar door de stappen die Joost heeft gezet. De oud-wethouder vond het namelijk „damn” dat Wilders zijn mooie filmpje misbruikte voor deze nare boodschap dat hij eerst zelf een mail stuurde met het verzoek zijn beelden te verwijderen. Dat gebeurde niet. Dus schakelde Joost Douglas Mensink, ICT-recht-jurist van MICTA uit Groningen, in.

Mag dus niet

Die stuurde vanochtend opnieuw een mail met duidelijke boodschap. Komt erop neer dat Wilders de tweet per direct moet verwijderen. Want, in verbasterde woorden omdat het juridische schrift zo oubollig is: „Joost heeft het auteursrecht op de video, die door Joost op YouTube is geplaatst. Volgens de servicevoorwaarden van YouTube mag de video wel binnen dat platform herplaatst worden, maar dan wel met nadrukkelijke bronvermelding. De video doorplaatsen buiten YouTube is sowieso uit den boze. Het gebruik van de video is daarom een inbreuk op de auteursrechten van Joost. Er is geen toestemming voor verleend. Daarnaast is het in strijd met de voorwaarden van YouTube en Wilders maakt inbreuk op de rechten van Joost door geen naamsvermelding te doen.”

Verder stipt de jurist aan dat de video is aangepast. „Daarbij wordt een politieke boodschap (met het gebruikelijke ontbreken van nuance op Twitter) klaarblijkelijk begroet met instemmend gejuich door het publiek, welke in werkelijkheid juicht om een Nederlands doelpunt. Niet alleen is er sprake van inbreuk op de auteursrechten, tevens wordt fake news gecreëerd. De aanpassing van het filmpje doet vermoeden dat duizenden Groningers (de Grote Markt is zeer herkenbaar) achter de politieke boodschap van Wilders staan. Deze associatie is tendentieus, incorrect en volstrekt ongenuanceerd.”

Reactie PVV: „Les geleerd”

Tot slot wijst de raadsman erop dat nu wordt gesuggereerd dat Joost achter deze politieke boodschap staat. „Hergebruik doet namelijk vermoeden dat cliënt daarvoor toestemming heeft gegeven.” Dat is uiteraard niet het geval. En daarom heeft Joost alle reden en recht om middels de jurist te sommeren dat de tweet onmiddellijk wordt verwijderd.

Er is geen reactie gekomen op het schrijven. Althans de mails is niet beantwoord. Wel heeft Wilders de tweet zojuist verwijderd. Volgens de vrouw die de telefoon opnam bij de PVV lijkt het erop alsof de tweet inderdaad is verwijderd vanwege onrechtmatig gebruik. In de volksmond heet dat gewoon diefstal. Op de vraag of Wilders dat toch aan de voorkant had moeten bedenken, zegt ze: „Goed punt. Dit kan beter voorkomen worden. We hebben de les geleerd.”