WinterWelvaart levert de allervetste kerstsfeerbeelden op: "Imagine not living in Grunn mid december"

Insta-shinen op de brug want meer kerst wordt het niet. Foto van Winterwelvaart

Insta-shinen op de brug want meer kerst wordt het niet. Foto van Winterwelvaart

Vergeet de kerstmarkten in Duitsland. Boeien die grachten in Amsterdam. Voor ultiem middeleeuws en maritiem kerstgevoel moet je sinds jaar en dag in Stad zijn. Bij Winterwelvaart aan het Hoge en Lage der A.

Vrouger, ver voordat Amsterdam furore maakte, was Groningen al een belangrijke havenstad. Dankzij het Reitdiep, toen nog een brede en wilde rivier die meermalen per jaar het Ommeland onder water zette, had Stad een open verbinding met zee. Eb en vloed hadden zelfs direct invloed op de Stadse wateren . Vandaar het Hoge en Lage der A. Bij vloed werd gelost aan het Hoge der A, bij eb aan het Lage. Het getij in Stad is uiteindelijk met de kanalisering van het Reitdiep verdwenen.

Groningen de koningen

Maar de grandeur van de belangrijke havenstad is gebleven. De majestueuze gevels van de talrijke imposante pakhuizen langs der A zijn allemaal bij elkaar gesprokkeld in de hoogtijdagen van Grunn als belangrijke handelsplaats. En ze staan er stuk voor stuk ragfijn bij. Daarmee vormen ze in de dagen sinds een aantal jaren het perfecte decor voor WinterWelvaart.

Een complete vloot aan oude en zeer kerstig versierde vrachtzeilschepen meert dan aan in het kroonjuweel van Stad. Aan boord geen turf, graan, specerijen, slaven of munitie, maar toneelspel, zang en kunst. Daaromheen op de kades een grote kerstmarkt, met stands vol kerstige meuk, barretjes, kerstgezang, heel veel kerstsfeer verhogende lampjes en eettentjes bij de vleet. Is niet alleen heel gezellig, maar vooral ultiem kerst met al die lichtjes en oude pracht. Niet voor niks zijn de bruggen de populairste attractie. Daar is weinig te doen, maar vanaf daar heb je wel het allervetste uitzicht.

WinterWelvaart is gisteravond losgegaan en aan tot en met zondag. Check hier meer.