Woke schiet door: Usva Grunn cancelt toneelstuk omdat alleen maar mannen auditie mogen doen

Usva aa de Munnekeholm. Foto van GRAS

Het studententheatergezelschap GUTS zou in maart optreden in het cultureel studentencentrum Usva. Dat gaat niet door. Want de auditie voor de vijf mannenrollen stonden alleen open voor mannen en dat staat haaks op het diversiteitsbeleid van de RUG. Echt waar.

De Ukrant meldt dat GUTS, dat al sinds november bezig is met de voorbereidings van het Ierse theaterstuk Waiting for Godot , dat pas vorige week kreeg te horen. En daar balen ze van in Ierland. De weigering heeft zelfs de Irish Times gehaald . Ze snappen er niks van in Ierand en begrijpelijk. Want wat een doorgeschoten gezeik.

Absurdistisch stuk met mannen

Waiting for Godot is een gerenommeerd en absurdistisch theaterstuk uit de vorige eeuw, toen woke nog heel ver weg was, en is geschreven door de Ier Samuel Beckett. In het stuk wachten twee mannelijke hoofdpersonen op Godot (die nooit komt) en voeren ondertussen existentiële gesprekken. Ze worden af en toe vergezeld door andere mannen.

Daar valt niet aan te tornen. Beckett heeft voor zijn overlijden in een clausule laten vastleggen dat iedereen die het stuk opvoert dat precies volgens zijn aanwijzingen moet doen. Dat geldt onder meer voor waar de acteurs op het podium staan, maar belangrijker voor wie de rollen mogen spelen: alleen mannen. Wie dat niet doet kan vervolgd worden door de stichting die de rechten beheert.

„Een shock”

Volgens Fay Sterken, voorzitter van het studentenbestuur van Usva, ontdekte het bestuur pas twee weken geleden dat de auditie alleen voor mannen is. „Toen kregen we de subsidieaanvraag en hebben we wat onderzoek gedaan naar het project’, zegt ze tegen de Ukrant Dat was het moment dat het bestuur erachter kwam dat GUTS de ‘mannen-clausule’ heeft ondertekend. „Dat was voor ons echt een shock. Daar zijn wij principieel op tegen.”

Dat voor de crew wel vrouwen mochten solliciteren, deed daar niks aan af. Usva-baas Bram Douwes staat volledig achter het besluit van het studentenbestuur. „Inhoudelijk hebben wij natuurlijk niets over het stuk te zeggen, daar bemoeien we ons niet mee”, zegt hij. „ Was het een stuk met vijf witte mannen geweest en een open auditie, dan was het prima. Maar je kunt niet bepaalde mensen aan het begin van het traject al de toegang ontzeggen.” Dat is, aldus Bram, niet in lijn met het inclusiviteitsbeleid van de universiteit.

Lees meer op de Ukrant.