Yoga in hartje Stad, en toch met je tenen in het gras: ‘Het flowt meer tijdens buitenlessen’

Sfeerimpressie van zo'n buitenles.

Sfeerimpressie van zo'n buitenles.

Misschien heb je ze wel gezien als je gister langs de Nieuwe Kerk fietste: een groepje actievelingen dat yoga beoefent op het gras voor de kerk. Yogadocente Farah geeft al jaren les op die locatie zodra het weer het toelaat. En gisteravond was de eerste buitenles van het jaar.

Deze specifieke plek is ideaal, als je het aan Farah vraagt. Er is zon vrijwel totdat ‘ie ondergaat, de locatie is mooi om te zien en er staat een grote boom die een beetje beschutting en privacy biedt aan de deelnemers. Anders dan het Noorderplantsoen is het er lekker rustig.

Hoewel Farah ook wel binnen lesgeeft - ons landje staat ten slotte niet bekend om de vele zonuren en tropische temperaturen - vindt ze de lessen buiten wat relaxter. „Het flowt wat meer, we maken grapjes, lachen af en toe en soms hebben we achteraf een picknick. Het geeft wat meer een gevoel van community”, vertelt ze in het Engels.

Corona

Farah begon in 2018 met yogales geven, slechts twee jaar daarvoor begon ze het zelf voor het eerst te beoefenen. „Ik was depressief in 2016. Ik begon met een yoga challenge van 30 dagen op YouTube, en kwam erachter dat ik me daar super goed van ging voelen. Ik wilde dat ook voor anderen kunnen doen, daarom ben ik begonnen met les geven.”

Soms zijn mensen terughoudend om yoga te doen, maar dat hoeft helemaal niet, merkt Farah op. „Mensen denken dat ze niet flexibel genoeg zijn, of dat het niks voor ze is. Maar je hoeft niet bang te zijn. Misschien dat je in het begin een beetje onhandig bent, maar na een poosje zie je dat je lichaam het wel kan. Je moet jezelf gewoon wat ruimte geven.”

De yogadocente moedigt interactie tussen studenten tijdens de les ook aan. „Soms werken we ook met aanrakingen. Mensen zijn door corona een beetje bang voor geworden. Ik wil ze helpen daar op een zachte manier weer bekend mee te raken.”

Eigen studio

Vóór de coronapandemie had Farrah haar eigen studio in Groningen. Hoewel ze wel geprobeerd heeft rond te komen door online lessen te geven, is dat niet gelukt. Daarnaast miste ze de connectie met haar studenten. Het lukte niet meer om het plaatje financieel rond te krijgen. Daarom heeft Farah nu naast haar werk als yogadocente een baan in een restaurant.

Toch hoopt ze ooit weer haar eigen studio te kunnen openen, op een plekje in de natuur. „Ik wil graag dat gevoel van community creëren”, vertelt ze. „Met name na corona. Samenzijn is een beetje raar geworden voor mensen.”

Mocht je ook eens zo’n buitenlesje mee willen pakken, dan kan het beste Farah even opzoeken op Instagram, @soletlunayoga. Ook heeft ze een Whatsappgroep waar je lid van kunt worden. Wel vermeldt ze erbij dat de lessen alleen buiten plaats kunnen vinden als het weer goed genoeg is. Anders wijkt ze uit naar haar woonkamer.