Yoshry en zijn baas overmeesterden een overvaller. "Ik sloeg hem op z'n hoofd met z'n pistool, tot hij neer was"

Foto van Patrick Wind

Foto van Patrick Wind

„Iemand kwam met een bivakmuts binnen en richtte een pistool op mij en mijn baas.” Het was niet bepaald een alledaagse nacht voor Yoshry (25) afgelopen zaterdag. Hij voorkwam een overval in de nachtwinkel waar hij werkt.

Dat gebeurde iets voor 02.00 uur, aan de Paterswoldseweg . Plots stapt er een man de winkel binnen, met een bivakmuts op en een zonnebril op zijn hoofd. Hij trekt zijn pistool, richt die op Yoshry en zijn baas en roept dat hij geld uit de kassa wil. „We keken elkaar nog een beetje lachend aan, zo van: is dit serieus?”, vertelt de medewerker twee dagen later. Hij staat ondertussen gewoon weer in de winkel, klanten te helpen. „En voor je ‘t wist had mijn baas een pistool op z’n voorhoofd.”

Vanaf dat moment ging alles heel snel, blikt Yoshry terug. „Op de een of andere manier kon ik best wel rustig blijven. Ik denk dat dat is omdat ik altijd veel heb gebokst. Dan leer je ook goed om te gaan met adrenaline. Dus ik ben snel op hem gedoken, en heb z’n pistool uit z’n handen gepakt.”

Er volgde een hoop geworstel, want de overvaller liet het er niet zomaar bij zitten. „Die man bleef maar gaan en bleef maar uithalen. Toen heb ik ‘m uiteindelijk een paar keer op z’n hoofd geslagen met dat pistool, tot hij neer was.”

Een tweede worsteling

Terwijl zijn baas de overvaller in bedwang probeert te houden, staat Yoshry op om 112 te bellen. Op dat moment probeert de man weer los te komen. „Hij pakte een fles wijn en sloeg die kapot; toen moesten we hem weer pakken.” Op dat moment arriveert gelukkig de politie, die Yoshry en zijn baas hartelijk danken. „Dankzij ons hoefden ze niet met getrokken pistolen naar binnen, zeiden ze.”

Yoshry’s baas gaat ‘s nachts nog naar de spoedeisende hulp. Hij had een goeie jaap in z’n voorhoofd, van de klap met het pistool. En zijn oog was helemaal met bloed doorlopen.

De overvaller wordt uiteindelijk lichtgewond in een ambulance afgevoerd.

Zoveelste incident

Yoshry vertelt het allemaal lachwekkend kalm. „Natuurlijk was het wel heavy”, geeft hij toe. „Ik dacht wel even: Zo kunnen mensen dus ook zijn.” Wijs vervolgt hij: „Maar goed, deze man heeft waarschijnlijk ook weer allerlei achterliggende problemen. Die komt ook niet zomaar in zo’n situatie. Dus ik hoop dat hij nu de juiste hulp krijgt.”

De dappere medewerker baalt vooral voor z’n baas. „Er gebeurt de laatste tijd van alles. Afgelopen week gooide een dronken man hier alle rekken kapot. En we hebben veel diefstallen gehad. Daarom staan we sinds twee weken met twee man in de winkel.” Dat gegeven maakte wel dat ze deze overvaller wisten te overmeesteren. „Alleen was dat waarschijnlijk niet gelukt.”