Ziek, zieker, ziekst: rijtjeswoning in Vinkhuizen voor 2300 euro (exclusief) te huur

Foto van Funa, bewerking in Paint

Foto van Funa, bewerking in Paint

De woningmarkt koelt af, melden experts en onderzoeken. Maar daar is in Groningen niet altijd even veel van te merken. Neem bijvoorbeeld deze woning in Vinkhuizen die voor 2300 euro per maand te huur staat. Dat is exclusief gas, water en elektriciteit.

Het gaat niet om een dikke villa met zwembad en ondergrondse hyperloop naar de Grote Markt, maar om een rijtjeswoning met 131 vierkante meter woonoppervlak. Een perfecte kwinne voor starters in de oververhitte woningmarkt, maar die kunnen nooit 2300 euro lappen. Daar mikken de eigenaren dan ook niet op, die willen het verhuren aan zes studenten met één hoofdhuurder. Op die manier omzeilen ze allerlei beperkende wetten.

Maas in de wet

Als je de kamers een voor een door de huurprijscheck haalt kom je uit op een totaalbedrag van 1322 euro per maand. Maar als je het huis als zelfstandige woning door diezelfde check haalt, komt de teller op 1074 euro. En daarmee valt het boven de huurliberalisatiegrens van 808 euro en dan mag de eigenaar vragen wat hij wil.

En dat doet hij en mag hij dus omdat hij het wil verhuren aan een hoofdhuurder die dan zelf de financiële rompslomp met de andere huurders moet regelen. Dat levert vaak een hoop gedoe op, maar dankzij deze constructie kan de eigenaar er wettelijk dus veel meer voor vragen.

„Marktconform”

Beheerder 050Vastgoed bevestigt die lezing: „De woning valt gewoon keurig in de vrije sector en daar is geen gereguleerde prijs voor. We verhuren het alleen niet aan een gezin maar een zes studenten met een hoofdhuurder. Je kunt dat een maas in de wet noem, maar wettelijk mag dit gewoon en dan is dit een markconforme prijs.”