Zum kotsen: met zulke vrienden in Den Haag heeft Grunn geen vijanden meer nodig

De achtergevel van Boerderij de Roodeschool in zware stutten. Eigen foto
Begin 13e eeuw had het fameuze klooster (een van de grootsten van Europa) van Aduard een dependance net iets ten Noorden van Bedum. Het stelde niet veel voor, telde slechts wat boerderijen, maar had wel een school met rode dakpannen . Vandaar de naam Roodeschool. Tussen het klooster van Aduard en het Bedum van Walfridus (aanlegger van de eerste dijken in deze regio, denk aan de Wolddijk) ontstond een levendige verkeersader waarlangs de eerste wegen en het oudste cultuurhistorisch gebied van Noordwest-Europa ontstonden.
Boerderij de Roodeschool
Van die geschiedenis is bar weinig over. De grote en acht eeuwen oude wierde ligt nog immer verscholen in het landschap. Maar verder heeft de tand des tijds veel historie vernietigd en de NAM geeft, onder toeziend oog van Den Haag, op uiterst gemene, zeer geraffineerde, totaal inhumane en onethische wijze het laatste zetje naar de afgrond. Om pislink van te worden en reden om alle vertrouwen te verliezen in het rijk, dat toch echt het beschermen van de inwoners als voornaamste taak heeft.
Boerderij de Roodeschool, waar dit artikel over gaat, stamt uit ongeveer 1860 en is eigendom van de familie Dijkema, die er een boerenbedrijf bestierde met aandacht voor de omgeving, het milieu en de cultuurhistorische waarde van het gebouw. De boerderij gaat niet terug naar de tijd van de rode school, maar is wel een officieel karakteristiek pand. Een ouderwetse Groningse joekel-herenboerderij waar er steeds meer, met dank aan de bevings, van verdwijnen. Reden voor de eigenaar om het woonhuis, de schuren en bijgebouwen strak te onderhouden. Maar tegen de bevingen door gaswinning valt niet op te klussen.
Verwoestende werking van aardbevingen
Vele grondtrillingen, zoals die pittige van 2012 in het nabijgelegen Huizinge, zorgen ervoor dat de zijkant en achtergevel van de woning en de schuur ontzet raakten. Dat wordt gerepareerd, voor een veel te groot deel op kosten van de eigenaar. Veel soelaas biedt het niet. De achtergevel is nog steeds in beweging en na elke beving helt die verder over de fundering heen. Vorig jaar stond die 22 centimeter uit het lood. Na de recente bevingen is dat 28 centimeter.
In juli 2022 wordt de brut zelfs door experts tot acuut onveilig verklaard. Twee grote blokken en stutten worden geplaatst om te voorkomen dat alles instort en de bewoners onder het puin weggetrokken kunnen worden. Serieuze shit dus, veroorzaakt door de gaswinning waar Exxon, Shell en de staat zo’n 430 miljard euro aan verdienden.
430 Miljard euro
Laat dat even op je inwerken: 430 miljard euro. Daar kun je zoveel broodjes bapao van kopen dat je de hele gemeente Groningen er drie keer mee kunt bedekken. En dan echt elke vierkante meter, van Reitdiepwijk tot de Villabuurt Oost in Helpman en van de verste straat in Meerstad tot Westpoort achter Hoogkerk. Of je koopt bijna 200 keer Mbappé van die knaken, kan ook. Of je onderhoudt een gemiddeld Afrikaans land 10 jaar van dat geld. Is ook mogelijk.
Sinds de beving van 3,6 in Huizinge probeert de eigenaar de schade vergoed te krijgen. Dat gaat moeizaam. Om het nog ingewikkelder te maken verandert het loket waar de boer moet aankloppen voortdurend. Dat was eerst de NAM. Maar omdat het onwenselijk was dat de slager zijn eigen vlees keurde werd het losgetrokken en ‘onafhankelijke’ instituten op afstand van de NAM opgezet. Achtereenvolgens: Centrum voor Veilig Wonen (CVW), Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) en tegenwoordig het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).
Artikel gaat verder onder de tweet
Vechten tegen de staat, Shell en Exonn
Niet dat het daardoor beter wordt voor de eigenaar van de karakteristieke boerderij. Integendeel. „Het begon met een NAM die kleine scheurtjes in de woonkamer accepteerde en de achtergevel volledig negeerde bij de inspectie. De organisaties die zogenaamd los stonden van NAM wisten eerst te melden dat de schade aan de achtergevel niets te maken had met aardbevingen. Het zou funderings- en zettingsschade zijn. Men adviseerde notabene de schadevergoeding voor het voorhuis te besteden aan de achtergevel”, aldus Wim Blanken, ex-schoonzoon en woordvoerder van de familie.
Zelfs de omkering van de bewijslast, wat speciaal voor Groningen wordt ingevoerd en waarin de NAM/ IMG aantoonbaar moet maken dat het niet door de bevingen komt, biedt geen oplossing. De instanties zijn niet vermurwen en blijven met dure landsadvocaten (door de belastingbetaler betaald) de familie bestoken met juridische foefjes en schunnigheden. Zo komt IMG tijdens een hoorzitting ineens op de proppen met een nieuwe oorzaak: achterstallig onderhoud.
„Dan word je woest”
Dat schiet volledig in het verkeerde keelgat. „Mijn schoonvader kon je niet bozer krijgen”, briest Wim. „Die is zó trots op de boerderij en heeft er zoveel aan gedaan om het tiptop in orde te krijgen. Asbest eraf, alles in optima forma. Dat zegt ook iedereen die er komt. Als je dan bij de hoorzitting zo’n leugen van iemand hoort, die niet eens bij de boerderij langs is geweest... dan word je niet eens boos, dan word je woest.”
Kortom: alle reden om de NAM, IMG en alle andere opgetrokken dure overheidsmolochs via de rechter te dwingen de schade te vergoeden. Wat volgt is een slopend proces waarin het IMG (volledig van de overheid) de familie bestookt met dure (door de burgers betaalde, kan niet genoeg benadrukt worden) advocaten die blijven zinspelen op achterstallig onderhoud en zettingsschade, zonder de bewijzen daarvoor aan te leveren.
Artikel gaat verder onder de tweet
Rechter stelt familie volledig in het gelijk
Wim: ,,Wij hadden 85.000 euro geclaimd voor het opnieuw opbouwen van de achtergevel, maar het IMG gaf tijdens de rechtszaak aan dat het met 40.000 ook wel betaald was. En die 85.000 euro is van vóór de gestegen bouwkosten, dus dat is nog niet eens meegerekend. Eerst wilde het IMG zelfs maar 22.000 euro geven; daarvan kun je nooit een gevel herstellen.’’
Gelukkig doorziet de rechter het smerige spel dat door het grootkapitaal, met steun van Den Haag, over de rug van de Groningers wordt gespeeld. Vlak voor de afgelopen kerst volgt de verlossende uitspraak: de familie wordt volledig in het gelijk gesteld. De NAM moet lappen. En terecht. Want hoezo krijgen andere boeren in de buurt compleet nieuwe boerderijen en de familie Dijkema niet eens knaken om de, door toedoen van de NAM, gevaarlijke gevel te vervangen?
IMG gaat in beroep, tegen de beloftes in
Met de uitspraak kan de familie het slopende hoofdstuk, dat al tien jaar hun levensgeluk en de historische boerderij ruïneert, afsluiten. Vijlbrief, de nieuwe staatssecretaris van Mijnbouw, heeft immers beloofd dat de menselijke maat moet terugkeren. De tijd dat de staat via het IMG fucking dure advocaten op burgers afstuurt is voorbij, horen de Groningers keer op keer van hem. „We stoppen de juridificering”, zijn de letterlijke woorden. Die kunnen maar één ding impliceren: IMG neemt haar verlies, dokt voor de schade conform de uitspraak en laat de familie Dijkema met rust.
Niet dus. Het IMG gaat, tegen de beloftes van de staatssecretaris in, in hoger beroep. De zoveelste harde tegenslag voor de familie. ,,Toen we in december wonnen, was dat nog fantastisch. Maar nu ze in hoger beroep gaan, moet je alsnog weer veel betalen. Je bent straks gewoon opnieuw duizenden euro’s kwijt aan advocaatkosten, geld dat je niet meer terugkrijgt. Op den duur houdt dat op. Dan moet je stoppen, en dan gaan ze dus winnen’’, verzucht Wim.
Artikel gaat verder onder de tweet
Onbegrijpelijk
,,Die onzekerheid die nu wéér wordt gecreëerd met een hoger beroep is slopend. Je steekt er zoveel negatieve energie in. Mijn schoonvader van 75 heeft van deze stress echt veel last. Fysiek is het onveilig en ook mentaal is dit slecht voor de gezondheid.’’
Wim begrijpt niet waarom het IMG deze keuze maakt. ,,Het is niet alsof wij iets onredelijks eisen. We willen gewoon een goede schadeafhandeling van een karakteristieke boerderij die altijd goed verzorgd is. Dat dat opgelost wordt, meer hoeven we niet. Wij snappen er helemaal niets meer van. Het vertrouwen neemt zo niet toe.”
„De landsadvocaat blijft wel schrijven’
De vele steun die de familie ontvangt en de verontwaardiging op sociale media, waar het nieuws massaal gedeeld wordt, doen de familie gelukkig wel goed. En dat geeft energie om er nog een keer een slinger aan te geven. ,,We gaan Vijlbrief ook zelf nog benaderen. Ik heb best een hoge pet van hem op, we hebben zelden iemand gehad die ons zo heeft ondersteund. Ik denk dat Vijlbrief ook boos zal zijn op het IMG, maar er geen vat op heeft. Zo’n landsadvocaat blijft wel schrijven hoor, vanuit de Zuidas in Amsterdam. Die verstuurt gewoon weer een dikke brief.’’
Het verhaal van Boerderij de Roodeschool staat niet op zichzelf. Het overkomt ook een hoogbejaard stel (85 en 86) in Groningen. Ook zij zijn na een lange juridische strijd tegen het IMG in het gelijk gesteld door de rechter. En in plaats van deze mensen een rustige oude dag, zonder al die stress te gunnen, gaat het IMG in hoger beroep tegen de uitspraak. En zo zijn er vele voorbeelden waarin de staat, want het IMG is de staat, in hoger beroep gaat tegen haar eigen burgers. Zum kotsen.
Lees meer, waaronder de reactie van IMG, op Dvh.nl . Wim Blanken houdt zelf hier alle ontwikkelingen bij .
Steek die missie maar in de reet
De Rijksoverheid heeft een missie. Die luidt, volgens de eigen site : „De Rijksoverheid werkt aan een rechtvaardige, ondernemende en duurzame samenleving. In onze democratische rechtsstaat is het belangrijk dat mensen en maatschappelijke organisaties zich in vrijheid en veiligheid kunnen ontplooien. Daarvoor zijn keuzes nodig, in Nederland, in Europa, in de wereld. De Rijksoverheid weegt belangen tegen elkaar af, investeert in de toekomst en treedt op als dat nodig is. Dat doet zij met hart voor de publieke zaak, integer en met kennis van zaken.”
Kom dat maar eens uitleggen in Groningen. Of steek die missie ergens waar de zon niet schijnt. Genoeg zwarte gaten te vinden in Den Haag.