Zware mishandeling op Helden van Oranje: gebroken jukbeen en kaak. "Dacht dat hij doodging"

Helden van Oranje. Fot uit het archief

Helden van Oranje. Fot uit het archief

Het had een groot feest moeten worden. Maar Helden van Oranje op Koningsavond eindigde voor Jan in het ziekenhuis met een op meerdere plekken gebroken jukbeen en een gebroken kaak. Even werd zelfs gevreesd dat de man terplekke zou overlijden nadat hij meerdere keren tegen zijn hoofd werd geschopt

Merel Bos (47) was, samen met haar man (die anoniem wil blijven), kinderen en wat vrienden op het festival. Plotseling kwam er een groep jongens bij hen staan. „Ze zaten te duwen en waren enorm vervelend.”

‘5 minuten knock out’

De groepen kregen woorden en uiteindelijk ging de man van Merel erop af. „Een van die jongens ging direct neus aan neus staan. Een paar seconden later gingen ze met z’n drieën helemaal los op mijn man. Hij viel op de grond en kreeg een keiharde trap tegen zijn hoofd. Hij was vijf minuten knock out.”

De beveiliging was er, volgens Merel, niet op tijd bij. De jongens hadden daarom tijd om snel weg te rennen. „Ik was ondertussen bij mijn man. Ik dacht dat hij dood zou gaan.”

Getuigen gezocht

Op Facebook deelt Merel haar schrijnende verhaal in de hoop dat getuigen zich melden, misschien zelfs wel met beeldmateriaal. Lees, huiver en probeer te helpen als je meer weet. De pixels zijn aan Merel.

„Op 26 april tussen 23 en 23:15 uur op het Helden van Oranje-festival in het Stadspark in Groningen is onze grootste angst waarheid geworden. Ter hoogte van de derde palen vanaf het podium is er een gevecht ontstaan waarbij mijn man bewusteloos is geraakt en meermaals tegen zijn hoofd is aangeschopt. Aangezien hij niet meer aanspreekbaar was op de grond tijdens de trappen tegen zijn hoofd was onze angst dat hij ter plekke zou overlijden enorm groot. Gelukkig is hij na 10 minuten weer bij kennis gekomen en direct door naar de EHBO post gegaan. Na omstandigheden en een bezoek aan de SEH mond-, kaak- en aangezichtschirurgie, een nacht in het ziekenhuis vanwege een gebroken kaak en jukbeen die op meerdere plekken gebroken is.

Wij willen vragen of mensen die rond deze tijd dit gevecht hebben gezien en/of filmpjes hiervan bezitten zich te melden. Dit kan bij mij zelf of bij de politie, dit kan ook anoniem bij de politie. Wij zijn al in het bezit van een aantal filmpjes maar we willen graag zo veel mogelijk bewijs krijgen voor het politieonderzoek en aangifte.

Daarnaast willen wij vragen aan iedereen dat als zij informatie hebben over de betrokkene dit ook willen melden. Wederom kan dit ook anoniem bij de politie. Mocht jij je herkennen in dit verhaal is het verstandig om jezelf te melden bij de politie.

Momenteel zijn er huidige signalementen bekent van een aantal daders die ook al op beelden gesignaleerd zijn:

1e: blanke jongen, tussen 20-25 jaar oud, rond 1.90m, donkerblond kort haar, zij scheiding in het haar, geen gezichtsbeharing, blauwpaarse t-shirt, donkere spijkerbroek, sneakers

2e: blanke jongen, tussen 20-25 jaar, rond 1.75m, bruin haar ook met een zij scheiding in het haar, licht vooruitstaande oren, geen gezichtsbeharing, grijs Ralph Lauren polotrui aan, spijkerbroek

3e: blanke jongen, tussen 20-25 jaar oud, 1.95m, rood/oranje pet achterste voren op zijn hoofd, blond haar, grijze capuchontrui met een donkerblauwe jas erover aan, spijkerbroek.

Wij zijn enorm geschrokken en dit heeft enorme impact op ons gehad. Niet alleen voor mij en mijn man, maar ook onze kinderen en andere onschuldige omstanders.

Graag willen we u ook vragen om dit bericht te delen zodat er genoeg aandacht voor is.”

Reactie politie en organisatie

Anne Kok, woordvoerder van de politie, bevestigt de lezing van Merel. „Er is inderdaad een melding binnengekomen. We hebben de mishandeling in onderzoek en roepen getuigen op zich te melden.” Dat kan via de telefoon op 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Vorig jaar was er ook al een zeer zware mishandeling op hetzelfde festival. Mitchel Bovenlander, directeur van 4PM (organisator) betreurt het dan ook enorm. „Het is bij ons bekend dat het is misgegaan. Het is allemaal vrij snel gegaan. Met man en macht hebben we geprobeerd de daders te achterhalen. Dat is helaas niet gelukt. We kijken nu nog of we misschien nog iets van beelden van de verdachten hebben. Richting het slachtoffer gaan we doen wat we kunnen om de pijn te verzachten. Het is extreem vervelend en bizar dat mensen deze vormen van agressie vertonen op ons evenement. Het is daarom een wijze les om nog scherper te kijken naar de beveiliging, hoewel deze vormen van agressie waarschijnlijk niet uit te bannen zijn.”