Afwijking – column Rosa Timmer

Rosa Timmer Afwijking

Jopt u maar, weer een fijne column van Rosa Timmer. Rosa is Stadjer, journalist bij Dagblad van het Noorden en columnist. Haar columns verschijnen in de zaterdagkrant, in boekvorm en hier op Sikkom.

Afwijking – column Rosa Timmer

Eigenaardigheden, ik hou ervan. Laatst belde ik een vrouw en ze nam niet op. Ze sms’te me dat ik het nog een keer mocht proberen. Dat deed ik. “Met Robert,” hoorde ik.

Ik mompelde al dat ik het verkeerde nummer had getikt, toen hij zei: “Nee dat klopt, dit is haar telefoon. Ze durft alleen zelf niet te bellen.”

Op zo’n moment kan ik mijn lachen bijna niet inhouden. Niet omdat ik haar uitlach, maar omdat het zo herkenbaar is. Ik was jarenlang bang voor het kopieerapparaat op de universiteit bijvoorbeeld.

Als twintigjarige durfde ik er nooit alleen heen. Mijn nachtmerrie was dat het systeem vast zou lopen en mensen achter mij in de rij steeds bozer zouden worden.

Of mijn angst voor de verkoopsters in parfumeriewinkels. De dames kijken me altijd aan alsof ik 1. wat ga stelen 2. iets kapot ga maken of in het ergste geval: 3. advies zal vragen aan hen.

Ik las over een andere fascinerende afwijking. Het Truman Syndroom. Die mensen zijn bang dat ze, net als Truman uit de film The Truman Show, in een soap zijn geboren waarin iedereen acteur is. Het idee dat iedereen je voor de gek houdt ken ik maar al te goed.

Ik denk vaak dat mijn diploma niet meer is dan een veterstrikdiploma. En dat het werk waar ik elke dag heen ga een dagbesteding is voor stumpertjes. Met vier anderen schrijf ik verhaaltjes die niemand leest, en dan mag ik weer naar huis in mijn speelgoedauto.

En dat mijn vriend eigenlijk mijn begeleider is. Ik heb hem weleens gevraagd of hij betaald wordt door mijn vader. Afijn, ik draaf door.

Alhoewel. Hij zegt dat hij journalist is, maar de Audi die hij heeft verdien je daar natuurlijk nooit mee. Toch eens navragen hoe dat zit.

Psst, hier meer afleiding: