Agent doet stoer voor vriendin en zet zichzelf voor lul

agent

Drukte in de stad op Koningsnacht. Misschien wel meer dan honderdduizend mensen op de been. Dus omleidingen en rijen voor pinautomaten en een agent die veel te stoer op zijn strepen staat en zichzelf enorm voor lul zet.

Vanaf Oude Kijk in ’t Jatstraat wordt al het verkeer via Broerplein (voor de RUG) naar de Oude Boteringestraat geleid om vanaf daar weer de diepenring op te komen. Prima. Beetje drukte, maar dat heb je nu eenmaal op Koningsnacht.

Drukte in Stad vraagt om wat geduld

Ook drukte bij de pinautomaat op het Broerplein, waar gisteravond rond 21:30 uur ongeveer 15 mensen staan te wachten op hun beurt. Ik sluit achteraan de rij aan. Met mijn fiets sta ik halverwege de weg. Rechts de pinautomaat met de rij wachtenden, links alle ruimte voor auto’s om er langs te rijden.

Niets aan de hand, dus rustig even wat appjes doen, Facebook raadplegen, je kent het wel. Dat wat je doet op je telefoon om de tijd te doden. Achter mij komt een BMW stationwagen tot stilstand. Geen probleem, alle ruimte om de rij pinners links voorbij te rijden.

Agent

Vanuit niets zwaailichten

Maar hij blijft staan. ‘Zal wel hier moeten zijn,’ denk ik nog. Dus ik draai me weer om naar mijn telefoonscherm. Plotseling zie ik ineens in de weerspiegeling van mijn scherm zwaailichten. Ik draai om en zie dat de BMW een undercover politiewagen is. Tussen de koplampen zwaaien blauwe lichtjes.

Ik kijk om me heen en heb werkelijk geen idee wat er aan de hand is. Ik zie geen overval bij de pin. En ondanks de drukte in de stad, is het gemoedelijk op het Broerplein. Er staan alleen wat mensen in de rij voor de pin, meer is er niet gaande.

Stukje machtsmisbruik van bovenste plank

Dus wend ik me weer tot mijn telefoon. Tot ineens oom agent uitstapt en met veel geschreeuw op mij afstapt: “Hey! Jij daar! Wat doe je hier?” Ik kijk nogmaals om me heen en besef dat de kale agent tegen mij schreeuwt. “Euh, nou, ik wil even pinnen.”

“Even pinnen!?!,” buldert de agent. “Heb je niet door dat ik met zwaailichten sein? Wat moet je dan doen? Aan de kant gaan! Je staat hier midden op de weg. Je blokkeert alles.” Ik snap er niets van. De agent kan er makkelijk langs en ook al kan hij er niet langs, dan is dat toch verdomme geen reden om je zwaailichten aan te zetten?

De rij pinners

De rij pinners

Agent onder vuur

Dat vinden de andere pinners ook. Dus ik krijg bijval. Een nette man van middelbare leeftijd stapt op de agent af en zegt: “Dat is toch niet normaal hoe je doet?” Waarop de agent in woede ontploft. “Hoezo spreek u me aan met ‘jij’, ik ben u. En waar bemoeit u zich mee? Ik heb het tegen deze jongeman, niet tegen u.”

Dan is het mijn beurt om de agent op zijn wangedrag en machtsmisbruik te wijzen: “Als JIJ het tegen mij hebt, dan wil ik wel even zeggen dat het niet normaal is wat JIJ doet. Het is gewoon druk in de stad. We staan op de weg omdat we in de rij staan voor de pin en dan ga je met zwaailichten stoer doen en op deze toon mij aanspreken? Wie denk JE wel niet dat JE bent?”

Zwaailicht voor een rij pinners

De agent wordt nog nijdiger. Het lijkt wel of hij zijn strepen op zijn strepen staan om indruk te maken, in de auto wacht een schone blonde op de bijrijdersstoel. Meneer moet even laten zien wie de baas is en hoe stoer hij is.

Een rij voor de pin, daar rijd je als agent niet om heen. Nee dan zet je de zwaailichten aan en ga je heel boos kijken en roepen dat iedereen aan de kant moet, terwijl er geen enkele noodsituatie is.

Maar de nuchtere Groningers trappen er niet in. Sterker: hij krijgt de wind van voren. Niet alleen van mij, maar de complete rij keert zich tegen hem. Maar de agent blijft volharden: “Waarom sta je midden op de weg. Je blokkeert de hele boel,” foetert hij nog een keer. Terwijl hij steeds dreigender kijkt.

Agent

Agent blokkeert wel de boel

Ik kijk nog eens om me heen. Naast me nog steeds meters ruimte. Minimaal een meter of vier. Genoeg ruimte voor de BMW om er langs te rijden. Maar omdat oom agent zijn macht even moet laten gelden, en zijn auto nogal bot heeft geparkeerd, ontstaat er nu wel een kleine opstopping.

Dus zeg ik: “Volgens mij bent u de enige die het verkeer ophoudt met uw bizarre gedrag.” Op datzelfde moment grijp ik mijn telefoon. ‘Aan de schandpaal,’ met die klootzak denk ik boos.

De agent heeft door dat ik een foto wil maken, zet twee stappen naar voren en grijpt naar mijn telefoon: “Je mag me niet op de foto zetten. Dat is verboden!” Waarop ik begin te lachen. En de rest van de rij ook. “Verboden dude, je staat op de openbare weg. Ik mag je gewoon filmen en fotograferen.”

Agent vertrekt met staart tussen benen

De agent lijkt zich ineens te beseffen hoe fout hij bezig is en hoe grandioos hij zichzelf voor lul zet. Hij laat pardoes mijn telefoon los. Draait zich om en spurt naar de auto. De deur gaat met een klap dicht en met alle gemak rijdt hij ineens langs de pinrij. Weg. En tot nooit weer ziens.

Een van de omstanders vraagt: “Heb je hem op de foto? Gewoon op Facebook plaatsen. Schandalig gedrag.” Ik ben het met de omstander eens en zeg dat ik het op Sikkom pleur. “Terecht. Ongelooflijk. Zwaailicht aanzetten omdat er een rij pinners staat en dan ook nog eens je op die manier aanspreken. Nagel hem maar aan de schandpaal.”

vinkhuizen

Schande voor het korps

Helaas de foto’s zijn mislukt. Ten eerste omdat de agent mijn telefoon bijna uit mijn handen ritst. En ten tweede omdat het donker is en de agent ineens heel snel rent. De auto heeft ook nog eens geblindeerde ramen, dus behalve wat schimmen achter het stuur zie je verder niets. En hé, het is Koningsnacht. Maar wel staat het nummerbord in volle glorie op de foto.

Bent u leidinggevende van de agent in kwestie, herkent u het nummerbord, en spreekt u hem morgen bij de koffie? Tik hem dan even op de vingers omdat hij het complete korps in een negatief daglicht zet en gewoon volledig zijn boekje te buiten gaat, puur en alleen om indruk te maken op een of andere blondine.

Door: Willem Groeneveld

Psst, hier meer afleiding: