Alberto Stegeman na landelijke steekproef: “Deurbeleid in Groningen is fantastisch”

Undercover Nederland Groningen 1 deurbeleid

Screenshot van Undercover Nederland

Drie donkere gasten, drie dudes van Marokkaanse afkomst en drie Nederlandse kerels testen voor Undercover Nederland overal in Nederland het deurbeleid. De uitkomst is nogal ellendig. Er is absoluut sprake van selectief deurbeleid op basis van afkomst. Maar zoals wel vaker is in Groningen alles anders. 

In bijna alle steden komen alleen de Nederlandse gasten de kroegen en clubs binnen. De verbijstering die van de gezichten van de deelnemers afdruipt is ontluisterend. De kilheid van de portiers is voorbij de schaamte. In Leiden. In Breda. In Arnhem. In Den Haag. Maar dan komt Stad aan de beurt. Geen opmerkingen meer als: “Er zijn al genoeg van jullie soort,” maar bij alle kroegen een warm welkom.

Bij de Negende Cirkel en Het Feest moeten de donkere jongens wel hun ID laten zien, maar verder is Groningen de enige stad waar alle jongens binnenkomen. Waar bestuurders, politie en kroegeigenaren zich niet in allerlei onmogelijke bochten hoeven te wringen om discriminatie te vergoelijken. Dat zou geen nieuws moeten zijn. En ook hier gaat ondanks het goede rapport nog genoeg mis, maar in vergelijking met de rest van het land doen we het heel puik. Zo zien we het graag!

Check hier de hele aflevering van Undercover Nederland

Undercover Nederland Groningen 2

Psst, hier meer afleiding: