Alles mag: Flower power anno 2014 – verslag Paradigm

Paradigm Roelof van Dalen Tjade

Tjade (20) leeft even zijn droom op festival Paradigm

Felle kleuren, zonnebrillen, beats, sfeer. Club Paradigm hield zaterdag haar jaarlijkse festival. Een dansende massa, helemaal in de wolken. ’’De moderne hippietijd’’, omschrijft dj Tjade. Door zijn ogen dansen we mee op Paradigm.

Op zijn hoofd een zonnebril, in zijn linkerhand een sigaret, zijn rechterhand aan de knoppen en op zijn gezicht een grote glimlach. Want dj Tjade, Tjade de Vries (20) uit Groningen, kijkt uit over een dansende menigte. Een paar jaar geleden had hij niet kunnen geloven dat hij zou draaien op Paradigm, het meest toonaangevende festival voor elektronische muziek in Groningen.

Meemaken om te weten wat het is

Hij ziet zichzelf nog staan. Vier jaar geleden. Op dezelfde plek, daar aan de Finse Haven, in de oude graanfabriek die is omgetoverd tot danceclub. Underground techno werd de muziek genoemd. Als 16-jarig jochie keek hij naar de mensen om hem heen.

Paradigm

Elke minieme verandering in de muziek liet ze volledig losgaan. “Shit, dit is gaaf.” Tjade moest er meer van weten en stortte zich in het wereldje. Hij kwam terecht bij Kopjek, een organisatie die jong talent een plek geeft.

Zo staat hij nu te draaien in een T-shirt met opdruk ‘Kopjek’ als de plaat, ouderwets vinyl, zijn einde nadert. Overmixen naar het volgende nummer. Tjade ziet hoe een meisje een jongen in berenpak knuffelt. Zonnebrillen, dansende mensen, fleurige kleding. Je moet het eigenlijk meemaken om te weten wat het is.

De sfeer van Paradigm

Die sfeer. Aan ouderen die het niet kennen legt Tjade het wel eens uit als de moderne hippietijd. Niks moet, alles mag. In de vier jaar dat hij feestjes bezocht, zag hij nog nooit een opstootje, laat staan een vechtpartij.

Paradigm

Gekke hoeden, rare zonnebrillen, niemand kijkt er vreemd van op Naar een feest als Paradigm zou hij, mocht hij niet draaien, zonder schroom alleen kunnen gaan. Met eigen vrienden gaan is niet per se nodig. De menigte zou hem opslokken, hij zou met vreemden kunnen dansen. Meerdere podia, verschillende stijlen. In de hoek is ruimte om gas terug te nemen. Zithoekjes, yoga, meditatie.

Tjade komt bij het einde van zijn anderhalf uur durende set. Begon hij met rustige platen, nu zit de beuk er aardig in. Hij hoort de beat gaan, weet wat er komt. Ja hoor, daar is-ie. Die minieme verandering in ‘zijn’ muziek. En de reactie van de menigte komt. De handen zwaaien de lucht in. Dit is het, denkt hij. Dit is wat ik wilde.

Foto’s en tekst van Roelof van Dalen, journalist bij Dagblad van het Noorden. Het artikel staat vandaag (11-08-14) ook in de papieren versie van DvhN. Klik hier voor meer foto’s

Paradigm 5
Paradigm 4
Paradigm 2
Paradigm
Paradigm 7

 

Psst, hier meer afleiding: