Ambitieus Paradigm lonkt naar Suikerunie-terrein

Paradigm baard

Foto: Niels Knelis

Paradigm overweegt een verhuizing naar het terrein van de suikerfabriek. De danceclub wil ook culturele broedplaats zijn en het is de vraag of dat op de huidige locatie kan. Eigenaar Piter Terpstra vraagt: wat wil de politiek?

De gemeente Groningen omarmt de dance. Op verzoek van de gemeenteraad gaat de stad meer investeren in de dancescene. Het is een voornemen waar Piter Terpstra van danceclub Paradigm graag bij aanhaakt. Hij wil een broedplaats creëren voor talent in de elektronische muziek, en daar is ruimte voor nodig.

Ruimte, dat heeft Paradigm nodig

Paradigm groeit uit zijn jas. De club voor alternatieve elektronische muziek aan de Helsinkistraat heeft plek voor vierhonderd man. Dat zouden er duizend kunnen zijn. Belangrijker, vindt Terpstra, is dat Paradigm een broedplaats wil zijn, de Electronic Music Society (EMS).

“We willen een studio, een werkplaats. Het gaat niet alleen om muzikanten, maar om alles wat rond elektronische muziek gebeurd: licht, geluid, decor, performance. Nu al zijn er ongeveer vijftig creatievelingen die hier regelmatig werken. We zouden ze graag een vaste plek geven.”

Ruimte, dat heeft Paradigm nodig. Op de huidige plek aan de Helsinkistraat is die in overvloed, maar de huurprijs vindt Terpstra te hoog. Paradigm huurt maar een klein deel van de oude graanfabriek. De vergunning voor cultureel gebruik van het terrein loopt tot 2017, wat daarna gebeurt is onzeker. “Wij vragen ons dus ook af: wat wil de politiek?”

Paradigm

Paradigm – foto: Niels Knelis

“Suikerunieterrein biedt vrijheid”

Verhuizen naar het Suikerunieterrein is voor Paradigm een serieuze optie. De danceclub heeft zich ingeschreven als geïnteresseerde partij om, eventueel samen met andere, leven te blazen in het oude fabriekscomplex.

“Hier hebben we heel veel vrijheid,” zegt Terpstra. “Op het Suikerunie-terrein moeten we concessies doen. Aan de andere kant: met de gemeente is het allicht makkelijker onderhandelen dan met een eigenaar voor wie het niet uitmaakt of wij er zitten of een caravanstalling.”

Veel zal afhangen van welke partij het beheer van het complex krijgt. De gemeente zal het terrein in bruikleen geven aan een beheerspartij. “Het is wel zo goed als zeker dat het een culturele bestemming krijgt. En dat het geld in het laatje van de gemeente moet brengen. Daar kunnen wij wel aan bijdragen.”

Geen subsidie

Paradigm draait zonder subsidie. Het contact dat de club de afgelopen jaren met de gemeente heeft gehad, draaide vooral om het al dan niet krijgen van vergunningen. “Wat wij deden, bestond nog niet. Er waren geen regels voor. De gemeente was een heel onzekere factor voor ons.”

Het laatste jaar ziet Terpstra dat veranderen. De gemeente ziet in dat dance economisch en marketingtechnisch interessant is voor de stad. Paradigm trekt publiek uit het hele land en daarbuiten. “Voorheen meldde je een evenement bij het Centraal Meldpunt Evenementen en kreeg je te horen wat wel en niet mocht. Nu wordt meer meegedacht: Hoe kunnen we dit voor elkaar krijgen.”

Door: Maaike Borst. Het artikel staat vandaag (22-09) in de papieren versie van Dagblad van het Noorden, editie Stad en Haren.

Psst, hier meer afleiding: