Video | Ambulancebus brengt opnieuw corona-patiënten naar UMCG

Video van Jeroen Buisman

Het is menens. Dat kunnen we niet vaak genoeg herhalen omdat er nog steeds mensen zijn die denken dat het wel meevalt of een vooropgezet plan van Bill Gates is.

Daarom deed Rutte vandaag een ferme oproep om echt thuis te blijven komend weekend, dat hij als cruciaal bestempelde. Om de ernst te onderstrepen deze video, vanavond rond 19:45 uur gemaakt bij de kruising Damsterdiep/Europaweg/Petrus Campersingel. De ambulancebus met zes patiënten uit het Zuiden denderde weer met hoge vaart naar het UMCG.

Snif

Het beeld is macaber. Onwerkelijk. Alsof onze stad decor is geworden van een horrorfilm.

En dan valt het hier nog mee ten opzichte van de rest van Nederland, Italië, Spanje, New York en zoveel andere plekken. Het allerstomste is dat er nog steeds balkonfeestjes gaande zijn. Niet met twee man op gepaste afstand een wijntje nippen. Maar elke avond volle bak op een klein dakterrasje met tien man elkaars corona happen. Gewoon niet doen.

Ambulances draaien pendeldiensten tussen Brabant en ’t Noorden

Artikel gaat verder onder de video

Een week geleden kwamen er ook al zes corona-patiënten van beneden de rivieren naar Groningen omdat hier de druk op de intensive care nog niet zo nijpend is als daar. En de afgelopen dagen rijden ambulances af en aan tussen Brabant en Drenthe, Groningen en Friesland. Tot en met gisteren waren 120 patiënten uit Brabant in Noordelijke ziekenhuizen opgevangen, dat aantal was vanmiddag al opgelopen naar 139 (in totaal 265). Daarvan is inmiddels 1/3 overleden. Het goede nieuws is dat twee Brabanders alweer ontslagen zijn uit de Noordelijke ziekenhuizen. En, aldus Robert van Barneveld, directeur UMCG Ambulancezorg: “Het grootste deel ligt niet op de intensive care, maar in isolatie en herstelt gelukkig ook.”