Amerikaanse rivierkreeft rukt op in Groningen: meldingen uit Oost-Indische Buurt. Dat is slecht nieuws

De Amerikaanse rivierkreeft – foto van Pixabay

Een berichtje in de inbox met een paar foto’s, een filmpje en een vraag: “Zijn jullie op de hoogte van de kreeften in de Oost-Indische Buurt in Groningen?” Nee. Dat waren we niet, maar nu wel. We weten ook om welke kreeft het gaat: de Amerikaanse rivierkreeft. En dat is slecht nieuws.

Want de Amerikaanse rivierkreeft is een zogeheten invasieve exoot. Dat betekent in normale mensentaal dat het beet hier eigenlijk niet hoort en de hele rambam verstoort. In 1985 is deze kreeft voor het eerst gespot in Nederland en sindsdien is ‘ie met een ongekende opmars bezig. In sommige delen van het land wordt zelfs gesproken van een plaag. De beesten hebben namelijk amper natuurlijke vijanden in Nederland en vreten alles kapot, van waterplanten tot dijken en oevers. Resultaat daarvan is, vooral van het kaalvreten van onderwaterplanten, dat vijvers en sloten slechter leefbaar worden voor al het onderwaterleven.

Artikel gaat verder onder de foto

De in Groningen gespotte Amerikaanse rivierkreeft

Amerikaanse rivierkreeft is goed te eten

In Groningen is de Amerikaanse rivierkreeft sinds 2010 nog maar een keer officieel waargenomen. In Drenthe werd een paar jaar geleden al duidelijk de exoot met een opmars bezig is. En in Ede weten ze inmiddels alles van de bizarre drift tot vermenigvuldigen van de kreeft. Een maand geleden zijn 11.000 van die krengen gevangen in een vijver in de Gelderse plaats. De verwachting is dat over een jaar of wat er weer zoveel kreeften in de vijver zitten.

Er is wel een voordeel aan de Amerikaanse rivierkreeft. Ze zijn best lekker.Psst, hier meer afleiding: