Amsterdams Broodjeshuis maakt soort van doorstart aan de Meeuwerderweg

broodjeshuis

Het Amsterdams Broodjeshuis was al een populaire lunchspot lang voordat lunchrooms hip werden. Het is dan ook met recht een Gronings icoon. Of beter gesteld: het was een icoon. Want op dinsdag 30 juni 2020 zijn de deuren van het etablissement gesloten. Dat vonden veel Groningers erg jammer, want het betekende ook een einde van de typische lekkernijen en sfeer van de roemruchte toko.

Maar na 1,5 jaar treuren kunnen de tranen gedroogd worden. Want Cafetaria de Meeuw aan de Meeuwerderweg wordt een soort Amsterdams Broodjeshuis met dezelfde sfeer en dezelfde wereldberoemde broodjes.

Vanaf volgende week ook de bekende karbonades

Koeno Niewzwaag heeft namelijk de cafetaria overgenomen en na een kleine verbouwing zijn de deuren opnieuw geopend. En, heel belangrijk, op de menukaart pronken de bewierookte broodjes hamburger speciaal, tartaar speciaal, ossenworst, tonijnsalade en warm vlees. “Vanaf volgende week verkopen we ook de bekende karbonades”, vult Koeno aan. “Het zijn echt dezelfde broodjes als van Amsterdams Broodjeshuis. Niet op een pistoletje of Italiaanse bol, maar op een ouderwets kadetje en volgens exact dezelfde receptuur.”

De recepten komen onder andere bij de schoonzus van Koeno vandaan. Zij werkte lange tijd bij het Amsterdams Broodjeshuis. Maar ook Koeno zelf kent, als oude vaste klant van het broodjeshuis, de recepten van binnen en buiten.

Het idee om van Cafetaria de Meeuw een lunchroom te maken is ontstaan in coronatijd. Koeno is ook eigenaar van restaurant De Schoapwas in Eext en verveelde zich dankzij de lockdown. “Ik moest wat te doen hebben.”

Menu en sfeer van Amsterdams Broodjeshuis

Het oog van de Oosterpoorter valt al snel op de cafetaria in de wijk. “De jongens van De Meeuw wilden na 37 jaar wel wat anders. Daarom wilde ik naast de cafetaria er een broodjeszaak/brasserie van maken en ik dacht al snel aan het Amsterdams Broodjeshuis. En dan niet alleen de geliefde menukaart van het broodjeshuis maar ook vooral de sfeer. Die probeer ik hier ook terug te brengen.”

Om die sfeer terug te krijgen is de toko van binnen vertimmerd en het terras aangepakt. Dadelijk verschijnen buiten zes tafels met vier stoelen en ook binnen komt gelegenheid om rustig te zitten. De zaak is inmiddels dus al los, maar nu alleen nog voor afhalen. Zodra de coronaregels het toelaten gaat binnen ook open.

Psst, hier meer afleiding: