Andreas Oonk verneukt studenten voor duizenden euro’s met verzonnen appartement

Mensen die op internet een huurwoning zoeken in Groningen krijgen soms zomaar vanuit het niets een mail van Andreas Oonk. Andreas woont in Zweden, maar heeft in Groningen een appartement dat hij volledig gemeubileerd wil verhuren aan twee bevriende studenten. Trap er niet in, is ons devies.

Al eerder schreven we over deze zwendel, toen opereerde de oplichter onder de naam Michael Heller, maar nu dus onder de naam Andreas Oonk. Verder is er weinig aangepast in de werkwijze. De oplichter benadert per email mensen die op zoek zijn naar een woning in Groningen. In het verleden heeft hij een appartement gekocht in Groningen. Zijn familie gebruikt het huis van tijd tot tijd, maar meestal verhuurt Andreas het appartement via Airbnb.

Foefje

Maar dat gaat niet helemaal naar wens. “We realized that we do not want short term rentals anymore and we are actually looking for a long term rental (minimum 3 months, preferably years)”, mailt Andreas naar potentiële slachtoffers. In de mail zitten ook wat foto’s van het appartement en de huurprijs wordt vermeld: 910 euro per maand. Daaroverheen komt nog de borg van 1500 euro. Maar dan heb je wel een mooi gemeubileerd huisje in Stad.

Dingetje is alleen: Andreas kan zelf niet een rondleiding verzorgen. Hij is immers in Zweden. Maar daar heeft Andreas een oplossing voor: eerst een maand via Airbnb huren. Zijn agent zou dan de sleutels komen brengen. Potentiële huurders krijgen daarom een linkje van Airbnb waar ze hun creditcardgegevens achter moeten laten. Maar dat is niet de echte site van Airbnb, het is een kopie met maar een doel: geld aftroggelen.

Oplichting

Als huurders hun gegevens achterlaten, krijgen ze een melding dat ze het geld moeten overmaken naar een andere rekening. Als het geld (huur en twee maanden borg) is overgemaakt, laat Andreas niks meer van zich horen. Geld binnen, email opheffen en onder een andere naam weer verder in een andere stad. Om betrouwbaar over te komen, stuurt Andreas wel kopietjes van zijn paspoort en zo, maar dat is allemaal dikke nep.

Ook het appartement dat hij aanbiedt, staat helemaal niet te huur. Als we bij het bewuste adres aanbellen en uitleggen dat we journalist zijn, reageert de bewoner in eerste instantie huiverig: “Echt waar? Of ben je gewoon die oplichter?” De bewoner is er namelijk achtergekomen dat zijn huis wordt misbruikt door de oplichter. Zo stonden afgelopen zondag twee ouders op de stoep om te checken of het allemaal wel klopt.

Opmerkelijk is dat de naam van de vrouw des huizes overeenkomt met die van de oplichter. De dame heet A. Oonk. De oplichter noemt zich Andreas Oonk. Ook bij het vorige artikel over deze zwendel misbruikte de oplichter de naam van de bewoonster. Dat doet hij expres, als potentiële huurders ter plekke gaan kijken en het naambordje zien, dan leven ze allicht in de veronderstelling dat het klopt. Het betekent ook dat de oplichter zelf op locatie is geweest.

Weer volop meldingen

De laatste weken krijgen we weer erg veel meldingen binnen over deze oplichterij. Ook de politie is op de hoogte. Naar aanleiding van het vorige stuk, melde de woordvoerder: “Om de zoveel tijd krijgen we meldingen en aangiftes binnen van mensen die gedupeerd worden door dit trucje. De Universiteitskrant is vorig jaar dieper in deze verneukerij gedoken. De uitkomsten van dat onderzoek zijn redelijk schrikbarend.

Het trucje dat Andreas gebruikt, wordt vaker toegepast in verschillende populaire Europese studentensteden zoals Amsterdam, Leuven en Barcelona. Achter de zwendel zitten vage lui uit onder andere Rusland, zo blijkt uit het onderzoek van de UK. Deze gasten worden nooit gepakt en hoppen van stad naar stad. Als er genoeg geld is binnengehaald richten ze hun vizier op de volgende stad om daar weer studenten op te lichten voor duizenden euro’s.

Ga het gesprek aan ( comments)