Anonieme kunstenaars maken angstaanjagend horror-statement tegen klimaatverandering bij DOT

DOT

De wereld warmt op, de oceanen stijgen, en Groningen eindigt onder water. Oftewel: we zijn hard onderweg naar een complete catastrofe. Dat is de boodschap die een aantal anonieme activisten heeft achtergelaten op het Ebbingekwartier.

Wie van The Student Hotel naar DOT fietst komt oog in oog te staan met de harde waarschuwing. Aan de achterkant van de entree naar de parkeergarage tegenover DOT hangt een immens doek. Daarop is een bijna post-apocalyptisch Groningen te zien, net als in de film of game. Met wassend water door de straten, DOT dat wordt verzwolgen door het nat en instortende gebouwen op de achtergrond.

Bonte verzameling bij DOT

Voor het doek steekt een auto deur omhoog vanuit het gras, en er staan enkele altaren met daarop een verzameling lachgaspatronen, een kapotte en aangespoelde schoen, weggegooide plastic flessen, plastic bakken om eten in te bewaren en meer van dat. Allemaal troep die onze oceanen dood maakt. Dat komt ook weer terug in de angstaanjagende plaat van DOT. Daarop is te zien dat door het wassende water hopen plastic aanspoelen in Stad.

Wie de makers zijn, is niet bekend. Wel hebben ze twee borden, die over moeten komen als een grafsteen, achtergelaten om ietwat meer uitleg te verschaffen. “In loving memory 2018 – 0,8 graden Celsisus.”

Psst, hier meer afleiding: