Another day, another bende in Stad: spiegel van de maatschappij of van falend gemeentelijk beleid

De geur van oud-frituurvet, verweerde kleding en bedorven etensresten penetreert op dertig met afstand de neusgaten. Om te kotsen, zo ranzig is de omgeving van de ondergrondse vuilcontainers op de kruising van de Eikenlaan met de Van Oldenbarneveltlaan in De Hoogte.

Tussen de versleten schoenen, opengereten plastic tassen, vergane handschoenen en een oude frituurpan die onder het vet zit, kapotte sandaaltjes en lege groenteconserven scharrelt een man op leeftijd. Hij zoekt naar hebbedingetjes, meuk dat een tweede leven verdient. Zoals de glazen pot die hij hier laatst vond. “Die was nog helemaal gaaf en prachtig van kleur. Zonde om weg te gooien.” Dit keer laat hij zijn oog vallen op twee oude muziekboxjes die onder de vlekken zitten. “Deze zijn voor de computer, toch? Volgens mij werken ze nog prima.”

De afvaljutter

Hij loopt met de boxjes onder de arm naar zijn gereedstaande wagen, opent de achterklep en legt de buit tussen de rest van de opbrengst, waar de hele auto mee is gevuld. De geur die uit de kofferbak omhoog kruipt komt overeen met de stank rondom de ondergrondse vuilcontainers. Maar dat deert de afvaljutter weinig. “Ik doe dit al jaren, het is leuk om te doen.”

Wat hem wel wat doet is de enorme zooi. “Volgens mij ligt dit er al dagen. De spullen zijn ieder geval goed verweerd en het stinkt behoorlijk”, vertelt de jutter. De ergernis deel ik met hem. Maar waar ik zeg dat de mensen die dit doen asociale eikels zijn, daar geeft de struiner de gemeente de schuld: “Dit is de spiegel van het beleid van de gemeente. Grofvuil wordt niet meer gratis opgehaald. Dan krijg je dit. Ik kan het de mensen moeilijk kwalijk nemen en zou waarschijnlijk hetzelfde doen. Ik ga niet betalen voor mijn afval en bel ook niet de gemeente op met een hulpvraag. Dan zou ik het eerder dumpen.”

Welke spiegel is deze bende?

Dat vind ik dan weer ongekend. “Je kunt grofvuil nog steeds gratis naar de stort brengen”, counter ik. “De gemeente heeft geregeld dat daar gratis bakfietsen voor beschikbaar zijn. En vraag anders de buren, vrienden, ouders of onbekenden op de Facebookpagina Oproepjes voor Groningers, geheid dat iemand wil helpen. Daarnaast: als je in staat bent om al deze meuk te consumeren, om nieuwe tafels, stoelen, schoenen en een frituutpan te kopen, dan kun je ook de oude meuk netjes wegbrengen in plaats van hier dumpen en de rest van de stad met jouw probleem op te zadelen. Dit is vooral de spiegel van de asociale maatschappij waarin egoĆÆsme hoogtij viert.”

Gister was het ook al zo’n teringbende in Vinkhuizen.Psst, hier meer afleiding: