Anti-abortusdemonstranten mogen van burgemeester blijven staan: “Evenwicht tussen twee grondrechten bewaren”

Verschillende steden verbieden demonstraties bij abortusklinieken. Ondanks de toenemende onrust vanwege demonstraties bij de abortuskliniek in Groningen wil burgemeester Schuiling geen verbod invoeren.

Burgemeester Marcouch van Arnhem is duidelijk: in zijn stad mag niet binnen een straal van 500 meter van abortusklinieken gedemonstreerd worden. Daarmee wil de burgervader het ‘hinderlijke en intimiderende gedrag’ van betogers richting vrouwen die de kliniek bezoeken stoppen.

Demonstraties in Stad

Ook in Groningen worden bezoekers van de abortuskliniek regelmatig belaagd door demonstranten. Zo vertelde en vrouw vorige week aan Dvhn en ons haar ervaringen: “Ik had die demonstranten niet verwacht en kwam helemaal overstuur binnen. Sowieso voel je je heel kwetsbaar op dat moment en precies dan komen dit soort mensen zich met je grootste privé bemoeien. Een heel vervelende ervaring, het heftigste van de hele abortus.”

Ook andere vrouwen en het personeel van de kliniek in Stad trekken daarover aan de bel. Ze merken dat er vaker gedemonstreerd wordt en dat de intimiderende toon toeneemt. De vrees is dat het nog erger wordt. De christelijke stichting Schreeuw om Leven organiseert nu op twee vrijdagen in de maand demonstraties in Groningen.  Chris Develing, van Schreeuw om Leven: “We willen graag elke vrijdag demonstreren. Maar daarvoor hebben we nu nog te weinig vrijwilligers.”

Vragen aan de burgemeester

Om de vrouwen die naar de kliniek gaan te beschermen tegen de opdringerige demonstranten, juist op het moment dat ze erg kwetsbaar zijn, hebben GroenLinks, D66 en PvdA vragen gesteld aan burgemeester Schuiling. Met als belangrijkste vraag: kan er in Groningen net als in Arnhem een verbod komen op deze demonstraties?

Nee dus. Burgemeester Schuiling ziet geen reden om in te grijpen bij betogingen tegen abortus, ook niet als demonstranten voor de deur van de kliniek direct het gesprek met vrouwen aangaan. Volgens Schuiling is er geen sprake van dreiging of fysieke belemmering. “Dan zijn demonstraties gewoon toegestaan, ook als ze confronterend zijn. Het staat eenieder vrij te demonstreren en het is niet aan mij om te oordelen over waartegen men demonstreert.’’

Abortion Support Groningen

Moet je eerdaags zelf naar de abortuskliniek om wat voor reden dan ook, en ben je bevreesd voor de gang naar de kliniek vanwege de demonstranten? Neem dan contact op met Abortion Support Groningen. Deze organisatie regelt buddy’s die mee kunnen gaan naar de kliniek om de demonstranten op afstand te houden. Daarnaast kunnen vrouwen er terecht voor een luisterend oor en advies. Check voor meer info hun Facebookpagina.

Lees meer op Dvhn.nl

Psst, hier meer afleiding: