Anti-straatverkoper Handleiding

Oh god, een hinderlaag. Enkele hyena’s klaar om hun targets te halen, ruiken al dat je eraan komt. En terwijl je naar de grond kijkt, is het enige wat door je hoofd spookt: “Niet mij, niet mij, niet mij.” Tevergeefs.

Vaak zie je ze al van grote afstand. Ze houden de handjes ontspannen achter hun rug, maar we weten donders goed wat ze verbergen: zo’n lekker handig tabletje. Vul je zo alles op in, ben je vanmiddag nog je knaken kwijt.

Apart plekje in de hel

Ik heb het natuurlijk over straatverkopers. En het is niet dat ik een hekel aan ze heb, maar er is vast een speciaal plekje in de hel voor Fonky Sales en Hot Networkz. Een gigantische brandende winkelstraat waar ze tot in de eeuwigheid abonnementen aan elkaar moeten verkopen. Targets halen, zonder pauze en zonder stem. Zoiets.

Hoe dan ook: ze bestaan en daar doen we vrij weinig aan. En al zijn de goede doelen soms best aardig, daar doneer je liever rechtstreeks aan. Iets met geld dat dan niet aan deze sjacheraars betaald hoeft te worden. Vaker gaat het trouwens over iets minder goede doelen, zoals een KRO-NCRV lidmaatschap. Of ze proberen je als loverboys en -girls te groomen en bieden je een baan aan als een van hen. Alsof je je ooit zou aansluiten bij de Dark Side.

Herestraat

Anti-verkoper technieken

Vervelend. Daarom een aantal tactieken om te vermijden dat je straks de Voetbal International, de Telegraaf, Veronica-gids én de Avrobode wekelijks op je deurmat hebt liggen. En gezien de gebeurtenissen rondom Oxfam Novib is het misschien verstandig om ook daar even mee te wachten.

De ‘ik ben belangrijk’

Wie stoor je niet? Juist, bellende mensen. Doe dus gewoon alsof je iets voelt trillen en grijp naar je telefoon. Een milkshake werkt ook, een stuk fruit of een soft-ijsje. Zolang je het maar tegen je oor kunt houden en begint met praten. Zeker weten dat ze je met rust laten? Zeg iets als. “Ja pa, natuurlijk ga ik mee om de kleur van oma’s kist uit te zoeken.”

The tourist

I’m sorry, stikting natoer monuments? Never heard of it, i’m from Australia… mate. Where’s the nearest coffeeshop? Moet je natuurlijk wel het accentje onder de knie hebben, anders val je snoeihard door de mand.

Ik heb niks met…

Ik heb niks met… vul maar in: kinderen, dieren, cliniclowns, krantlezen en ga zo maar door. Kan altijd, want naar gelang het aanbod, pas je je antwoord aan. Je komt soms wel als een lul over, maar hé, het is het een of het ander.

De Parkeerautomaat

WNF? Ja, fantastisch. Panda’s en zo. Maar ik loop eerst snel naar m’n auto om de parkeermeter bij te vullen, kom ik zo terug! Moi.

De U-bocht

Gewoon omdraaien en lopen, zo simpel is het. Rechtsomkeert. Dat kan er ietwat onnatuurlijk uitzien, maar dat kun je voorkomen door eerst verschrikt op je horloge te kijken. Je weet wel, alsof je iets bent vergeten en checkt hoeveel tijd je nog hebt. Kies vervolgens een andere weg.

De ‘Stel je niet zo gruwelijk aan en zeg gewoon dat je geen interesse hebt’

Dit vereist een zelfverzekerde houding en twee figuurlijke cojones. En dan? Sorry ik heb hier geen interesse in. Goeiedag verder’. Man, was dat nou zo moeilijk?