Antwoorden op alle vragen van complotdenkers en andere ‘wakkere’ mensen

Op social media wordt door ‘wakkere’ mensen een enorme lijst met vragen gedeeld. De opsomming moet aantonen dat een groot complot schuilt achter corona. Voor het gemak hebben wij alle vragen beantwoord met hulp van wetenschappers en betrouwbare bronnen, zodat je dit artikel als antwoord kan geven aan de complotdenkers in je vriendenlijst.

* Waarom 1,5 meter overal inbouwen? (vliegtuigen, openbaar vervoer etc) Is dit niet wat voorbarig, want na het vaccin hoort het toch goed te gaan?

Omdat niemand weet hoe lang het nog duurt tot het vaccin er is. Dat kan einde van het jaar zijn, maar ook pas ergens volgend jaar dinsdag of misschien pas over drie jaar. Dus willen we tot die tijd een beetje leven en bewegen, dan zullen we rekening moeten houden met de besmettelijkheid van corona door afstand te bewaren. Juist in vliegtuigen en het openbaar vervoer.

* Bill Gates vind de wereld overpopulated, waarom dan iedereen beschermen met een vaccin?

Bill Gates is niet de enige die zegt dat de wereld gebukt gaat onder overbevolking. Daar zijn eigenlijk alle wetenschappers het over eens. Gates wil juist graag in Afrika vaccineren, zodat ouders geen negen kinderen hoeven te nemen omdat meer dan de helft de volwassen leeftijd niet bereikt vanwege ziektes. Quote van Gates daarover, op Metro.nl:

“Met vaccins kun je niet alleen levens redden. Je kunt er ook voor zorgen dat de hersenen van kinderen niet beschadigd raken, zodat ze kunnen studeren. En als gezonde kinderen ouder worden, is de kans ook groter dat ze zelf een gezond kind krijgen. Bovendien zal dan het aantal geboortes afnemen en daarmee de snelle groei van de wereldbevolking.

* Normaal duurt een vaccin 15 jaar om het goed te kunnen testen, hoe kan het nu dan al in 1,5 jaar klaar zijn?

Niemand weet of over 1,5 jaar een vaccin klaar is. Dit is borduren op een behoorlijke aanname. Daar gaat de vragensteller al de mist in. Maar het is wel zo dat de noodsituatie ervoor zorgt dat processen sneller moeten en gaan.

Zo worden mogelijke corona-medicijnen vlotter getest op mensen en een aantal andere stadia worden ook overgeslagen in het testproces, omdat we nu niet 15 jaar kunnen wachten. Tegelijk is dat gevaarlijk, omdat testen belangrijk is. Er zijn genoeg medicijnen gelanceerd die later erger bleken dan de kwaal. Dat wil je niet. Dus is voorzichtigheid geboden. Maar hoge nood en druk maken veel alles vloeibaar.

* Waarom iedereen testen? Wat je de ene dag niet hebt, kun je de volgende dag wel hebben.

Niet iedereen wordt getest. Dus die vraag slaat al nergens op. We testen mensen in de zorg, en dat wordt stapsgewijs uitgebouwd naar andere vitale beroepen. Zodat er vroegtijdig kan worden ingegrepen als een besmetting wordt geconstateerd. Dan kunnen de persoon en zijn huishouden in quarantaine en de contacten benaderd worden. Op die manier werken Zuid Korea en Singapore erg succesvol in de strijd tegen corona. Lokaliseren en afschermen, is het devies. Vrij logisch dus. Daarnaast krijg je op die manier inzichtelijk hoe wijdverspreid het virus onder de bevolking is, waar de brandhaarden zijn en hoe het ervoor staat met de groepsimmuniteit.  

* Een virus muteert, waarom dan een vaccin?

Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen: “Er zijn – voor zover ik weet – tot nu toe weinig aanwijzingen voor dat het coronavirus muteert. Een virus muteert vooral als mutaties invloed gaan hebben op de kans dat het virus zich verder kan verspreiden. Op dit moment heeft bijna niemand antistoffen tegen het coronavirus en dus kan het virus zich vrij makkelijk verspreiden. Een gemuteerde versie van dit coronavirus, waarvan de eiwitten op het oppervlak dus anders zijn, zou zich niet automatisch veel makkelijker verspreiden.”

“Dit is mogelijk anders als veel mensen wel antistoffen tegen dit coronavirus hebben aangemaakt. In dat geval zal een gemuteerde versie, die niet wordt herkend door de antistoffen die regelmatig voorkomen onder de bevolking, zich wellicht makkelijker kunnen verspreiden. Op termijn kan zo’n nieuwe versie zelfs vaker voorkomen dan het eerste virus”, aldus Huckriede. In hoeverre dit gaat gebeuren bij het COVID-19-virus is volgens Huckriede afwachten. “Er zijn, voor zover ik weet, nu geen aanwijzingen dat het coronavirus zich zo ontwikkelt.”

Bron

* Griepvaccin bestaat allang, en toch veel doden in 2018/19??

Omdat er altijd meerdere virussen zijn, ook verse virussen waarvoor het algemene griepvaccin niet gemaakt is. Daardoor werk het vaccin niet altijd even goed, zie de uitleg van viroloog Vab Leer hieronder. Maar het helpt wel aan het einde van de streep, en behoorlijk ook.

“Elke griepvaccinatie werkt maximaal in 90 procent van de gevallen, omdat er zo veel verschillende virussen zijn’’, zegt viroloog Van Leer. “Dit jaar (2018/‘19) was het helaas nog wat slechter. Er kwamen dit jaar vier virussen voor: twee A’s en twee B’s. Met de griep die net het meeste voorkwam, een B-variant, zaten we er totaal naast. Van de twee A’s was er één goed en één een beetje goed.”

* Waarom al deze maatregelen, ze roepen nog steeds dat ze het niet weten, maar wel maatregelen treffen voor het allerergste scenario…

Omdat zelfs met maatregelen de ic’s bijna bezweken onder de toestroom. En zolang het fijne niet bekend is, is het goed om van een erg scenario uit te gaan. Hoe zou het volk reageren als men niet strikt was geweest en dat tienduizend doden had opgeleverd? Daarbij komt: alles wijst erop dat corona een ongekend virus is dat de vele scenario’s over een pandemie overtreft.

* Waarom horen we niets over overlevenden qua cijfers op de media?

Beter opletten, daar wordt genoeg over geschreven en gepubliceerd. Sterker: er zijn speciale sites die dat per dag bijhouden wereldwijd.

* Waarom begint het in de EU op een China-model te lijken?

Dit is een veel te vage vraag om antwoord op te geven. Graag wat specifieker. Waar doel je exact op? Als het gaat om mensenrechtenschendingen en privacy raad ik iedereen aan om eens in China rond te gaan kijken. Niet voor niks is er in Nederland veel gedoe over een versleutelde app in de strijd tegen corona. In China wordt dat gewoon ingevoerd, zonder discussie in de landelijke media.

* Waarom organen van embryo’s in voorgaande vaccins? Daarom al die ziektes tegenwoordig? Het lichaam stoot wel vaker een orgaan af

Lees niet zoveel complotsites en nieuwsberichten van bedrijven die geld verdienen aan onrust zaaien over inentingen en vaccins. Want dit is complete onzin. Het is een is een propagandaleugen die vooral gedeeld wordt in hele enge, conservatieve en extreem religieuze kringen. Maar het klopt niet.

Hans van Vliet, hoofd vaccinatieprogramma van Nederland: “In principe zit er geen DNA van embryo’s in de vaccins.” Maar hij weet wel waar dit verhaal vandaan komt. “Dit komt van het Rode Hond vaccin.” Volgens hem is dat vaccin ontwikkeld in een tijd dat we nog geen stamceltherapie hadden uitgevonden.

Doktoren hebben daar toen éénmalig de cellen van een foetus voor gebruikt, die al om een andere reden was geaborteerd. “Die cellen kunnen we nu oneindig delen, maar daar is ooit wel één keer abortusmateriaal voor gebruikt.” Hans benadrukt dat dit nu niet meer gebeurt en dat het vaccin zo goed wordt gezuiverd dat er bijna helemaal geen DNA-materiaal meer over is in het vaccin. Het is wat hem betreft ook wat overdreven om bang te zijn voor andermans DNA-materiaal. “Bij een bloedtransfusie krijg je gigantisch veel meer menselijk DNA binnen. En dat kan je lichaam heel goed afbreken.”

* Waarom opeens het nieuws censureren, hebben we geen vrije meningsuiting meer?

Nieuws wordt niet gecensureerd. Je bedoelt denk ik waarom Facebook of YouTube video’s verwijderen? Nou, dat doen ze als het aantoonbare leugens zijn. En daar mogen ze in een vrij land helemaal zelf over beslissen. Net zoals jij in alle vrijheid een tegenhanger van Facebook of YouTube mag bouwen waarop je die filmpjes wel laat staan. Het is pas censuur als vanuit de overheid dingen worden verboden, maar dat is niet het geval. Het zijn vrije keuzes van bedrijven die in vrije werelden opereren. Je kunt de vraag ook omdraaien: waarom zou je je platform laten misbruiken om aantoonbare leugens de wereld in te slingeren?

* Waarom nieuwe wetten erdoor heen drukken, als je nog niet weet wat het is?!

Om de toestand democratischer te maken en te onderwerpen aan broodnodige controle van het parlement. Veel is nog onduidelijk, maar er is ook veel wel duidelijk. Zoals dat het virus voorlopig nog niet weg is en we een manier moeten vinden om ermee om te gaan.

Alle noodmaatregelen liggen nu verankerd in plaatselijke verordeningen. Dat is totaal niet democratisch. Want alleen de burgemeesters hebben daar zeggenschap over. Geen gemeenteraad of parlement die daar wat mee kan. Plus, een verordening kent geen einde, althans, alleen de burgemeester kan dat beëindigen.

De noodmaatregelen worden nu in de noodwet gegoten, die ter goedkeuring naar het parlement moet, waar het parlement wat van kan vinden of tegenhouden. En (heel belangrijk): het parlement kan de wet beëindigen. Wat nu dus niet kan met de verordening. Daarom dus de nieuwe wetten, om de tijdelijke maatregelen te onderwerpen aan de democratische controlemechanismen.

* Waarom zou Rutte nu wel de waarheid spreken? Kan iemand zo snel veranderen? Zou je je vrienden die altijd liegen, ook klakkeloos geloven als ze je opeens een crisis laten zien?

Waarom zou Icke of Janet Ossebaard nu wel de waarheid spreken en het goed zien. Zo geloven beiden in graancirkels, hebben ze een spoor van smaad en laster aan de broek, zijn ze ervan overtuigd dat reptielaliens via de Clintons de wereld overnemen en maakten daar net zulke betrouwbare reportages over. Waarom zou je hen wel geloven, maar Rutte, die wordt bijgestaan door honderd jaar wetenschap, niet?

Welk belang heeft hij daarbij?

Daarbij komt dat er een verschil is tussen verkiezingsbeloftes niet nakomen of bewust liegen.

* Waarom eerst de ouderen weg bezuinigen in het verleden en nu behandelen alsof ze geweldig zijn?

Ouderen zijn niet wegbezuinigd. Van de week nog eem in Paddepoel geweest en er lopen echt nog heel veel ouderen rond. Er is bezuinigd op zorg. Omdat een meerderheid van het land daar mandaat voor heeft gegeven in het stemhokje. Die bezuinigen pakken vaak slecht uit, maar ook goed. Want dankzij het zuinige beleid van Rutte hebben wij nu diepe zakken en een lage rente. Vraag maar eens in Italië hoe gunstig dat is. En wat heeft deze vraag überhaupt te maken met corona en de maatregelen en de aanpak en de echtheid van het virus? Het is nogal een ‘whataboutism’.

* Waarom de winkelwagens schoon maken en de producten niet, ook die worden door iedereen aangeraakt

Hoe lang heb je de winkelkar beet en hoe lang een pak rijst?

* Waarom geen oppositie in de media?

Open je ogen. In alle kranten, in alle tv-programma’s verschijnen genoeg kritische publicaties. Van Jort Kelder tot Ongehoord Nederland. Van NRC tot de Andere Krant. En vandaag weer een stuk met een theoloog die kritisch is op het beleid in DVHN. Vorige week hadden we op Facebook Live nog een hoogleraar recht die met de botte bijl gehakt maakte van de juridische basis onder de noodmaatregelen. Dus hoezo niet kritisch?

* Waarom eenzijdige berichten in de media?

Zie vraag hierboven. En misschien komt het eenzijdig over omdat ze allemaal grotendeels beschreven wat werkelijk gaande is, in tegenstelling tot veel van de alternatieve media? Mijn vraag aan jou: hoeveel media neem je tot je? Lees je dagelijks kranten? Kijk je dagelijks nieuws en actualiteiten? Of roeptoeter je maar wat zonder eigenlijk te weten wat er allemaal voorbij komt in de kranten? Ik denk het laatste. Want als je de kranten en items op tv had gevolgd, had je enorm veel pluriformiteit en tegengeluid gezien en gehoord. Vandaag heb ik bijvoorbeeld uiterst kritische stukken gelezen in NRC, Algemeen Dagblad en de Volkskrant. Op Radio 1 luister ik nu naar de uiterst kritische Jort Kelder.

* Wie is de grote baas van de media? Inderdaad…

Ik heb geen baas. NDC Media is zelfstandig. Sikkom werkt autonoom en in alle vrijheid. Elke redactie wordt beschermd door statuten. Er is amper een journalist die zich laat sturen. Journalisten werken zelfstandig aan verhalen, maken zelfstandig keuzen, en kiezen zelfstandig onderwerpen. Kom maar een keer langs bij ons op de redactie, want je beeld heeft behoefte aan wat realiteit.

Daarbij komt, waarom traditionele media wantrouwen die tenminste met naam, adres en telefoonnummer bekend zijn. En NineforNews wel als waar aannemen, terwijl zij er alles aan doen om te verhullen wie erachter de site zitten?

* Waarom zoveel 5G-masten, terwijl het volk er tegen is? Vroeger werden zulke dingen besproken.

Vooruitgang, vriend. Vroeger was men ook tegen de aanleg van rails, daar zouden de koeien zure melk van geven. De auto was ook van de duivel. Net als telefonie. En hoezo is het volk ertegen? Misschien de bubbel waar jij in zit, maar dat is niet het volk. Spreek dus namens jezelf, of je vrienden, maar niet namens het volk. Bij elke verkiezingsuitslag blijkt namelijk dat het volk juist overwegend genuanceerd denkt en grotendeels niet stemt op extremen.

* Waarom zoveel 5G satellieten van Elon Musk in de ruimte?

Omdat Musk daarmee de wereld wil voorzien van snel internet, zelfs de donkerste gebieden van Afrika. Waarom geef jij af en toe wat aan een goed doel? Om te helpen. Zou Gates misschien hetzelfde voor ogen hebben?

* Waarom geen referendum meer?

Persoonlijk ben ik daar geen voorstander van. Ik kies eens in de vier jaar een slim persoon die ik mandaat geef om namens mij keuzes te maken. Ik heb namelijk geen tijd om alle ingewikkelde dossiers door te nemen. Jij ook niet. Ik kon bijvoorbeeld niet de honderden pagina’s over Oekraïneverdrag tot mij nemen, dus op basis waarvan ga ik dan kiezen bij een referendum? Verder werden recente referenda ingediend om te schoppen tegen algemeen beleid. Daar zijn ze niet voor bedoeld.

* Waarom opeens de grondwet wijzigen?

De grondwet wordt niet gewijzigd. Wat een onzin. Een grove leugen zelfs. De grondwet wijzigen kan niet zomaar. Dat is een proces waar jaren overheen gaan, inclusief verkiezingen en het moet twee keer langs zowel de Eerste m als Tweede Kamer.

Lees je alsjeblieft in voor je zulke onzin pent.

* Waarom is JFK exact vermoord?

Goede vraag, geen idee. Maar ook geen idee wat deze vraag met dit onderwerp te maken heeft. Zou overigens heel goed kunnen dat daar smerige spelletjes zijn gespeeld. Maar dat betekent niet dat corona een hoax is.

* Waarom wel de supermarkt open en niet een sportschool bijv? Of de horeca wel en een kapper niet? Kent het virus onderscheid?

Omdat eten een eerste levensbehoefte is en sportschool niet. Dat is best simpel te bedenken, toch? De rest van de vraag is ingehaald door de realiteit.

* Waarom geld beloven aan de horeca en het niet uitbetalen?

Euhhh, ik ken heel wat horeca-ondernemers en die hebben inmiddels allemaal steun gehad. Maar dat duurt even, want het is nogal een operatie. Of dacht je dat zulke immense grote opgaven en (miljarden) uitgaven binnen een dag tot achter de komma waren geregeld? Dan ben je wel erg naïef.

* Waarom een lockdown en niet met de griep in 2018/19?

Omdat die griep niet te vergelijken is met corona. Een corona-patient besmet gemiddeld drie andere mensen, Bij griep ligt dat aantal veeeeeel lager. Daarbij komt dat ondanks alle maatregelen de ic’s alsnog overvol lagen. Wat denk je wat er was gebeurd zonder lockdown?

* Waarom opeens een slot op de verpleeghuizen en mag het verplegend personeel er wel zijn zonder beschermende middelen?

Omdat de zorg door moet gaan, ook al zijn er onvoldoende beschermende middelen. Inmiddels wordt er overigens een forse voorraad opgebouwd. Dit gaat in de toekomst niet weer gebeuren.

* Waarom moeten onze kinderen opeens op peuter leeftijd weten wat masturberen is volgens onze minister?

Euh?

* Waarom vraagt Bill Gates patent aan op Corona, nog voordat het virus er was?

Oioioi je hersens zijn vergiftigd, en niet zo’n beetje ook. Ten eerste: corona is een verzamelnaam voor een familie griepvirussen. Daarom komt de term vaker voor in andere contexten.

Ter aanvulling:

“Bill Gates en zijn vrouw Melinda hebben het patent op het nieuwe coronavirus. Het is geregistreerd bij het Europees Octrooibureau onder nummer EP3172319A1 – voor wie dat wil dubbelchecken. De Bill en Melinda Gates Foundation heeft eind vorig jaar de uitbraak al gesimuleerd. Die oefening heette Event 201 en de voorspelling was: ‘Tot 65 miljoen mensen zullen binnen achttien maanden sterven’.”

Het verhaal ligt iets genuanceerder. Het Britse Pirbright Instituut, waarvan Gates inderdaad een van de sponsoren is, doet onderzoek naar een vaccin tegen bronchitis bij kippen en koeien en naar virussen die kunnen overspringen van vee op de mens.

Het citaat van de 65 miljoen doden komt uit een simulatie van een fictieve pandemie, eveneens gesponsord door de Gates Foundation. Er staat nadrukkelijk vermeld dat het geen voorspelling is.

* Waarom hebben agenten geen 1,5 meter regel? Corona is toch zo besmettelijk?

Omdat de maatregelen in hun beroep praktisch onuitvoerbaar zijn. Zoals in wel meer vakgebieden. En corona of niet, politiewerk is nog steeds nodig.

* Waarom mogen wij niet meer de natuur in, ook niet met 1,5 meter afstand? In veel landen een regel

Euh, ik ben elke dag de natuur ingegaan sinds de lockdown. Weet niet waar jij leeft, maar afgaande je vraag eerder in België dan Nederland.

* Waarom laten we ons vaccineren, terwijl Rutte nog nooit over de veiligheid ervan heeft nagedacht?

Wie zegt dat Rutte daar niet over nadenkt? Daar zijn complete denktanks voor zelfs. En we laten ons vaccineren omdat dankzij vaccinaties de volksgezondheid enorm is toegenomen, net als de leeftijdsverwachting. Twijfel je nu potdomme echt over het nut van vaccineren?

* Waarom laten we ons 24/7, 365 dagen per jaar volgen om te weten waar we zijn, met wie en hoelang? Fijn idee?

Waarom post je dit op Facebook als je daar zo bang voor bent? En die apps doen dat niet op naam, maar op locatie, zodat je gewaarschuwd kun worden als je in de nabijheid bent geweest van een corona-patient. Daarnaast wordt de ontwikkeling uiterst kritisch gevolgd in alle media. Die app komt er niet als privacy niet gewaarborgd is.

* Waarom word er gesproken over dat ongevaccinneerde mensen van de samenleving worden buiten gesloten? We weten toch nog steeds niet wat het exact is, volgens Rutte?

Dat gaat grondrechtelijk erg moeilijk. Maar er zijn inderdaad kinderdagverblijven die daarvoor pleiten. Omdat ze vrezen de gezondheid van anderen wordt aangetast door reli-gekkies die niet willen vaccineren.

* Waarom word er over verplichte vaccinatie gesproken? Niet meer baas in eigen lijf?

Daar wordt helemaal niet over gesproken. Alleen op complotsites wordt dat gesteld.

* Wie is er verantwoordelijk voor eventuele vaccinatie schade?

De schade is verwaarloosbaar en weegt niet op tegen de schade van niet vaccineren. Laat onverlet dat slachtoffers ruim gecompenseerd en geholpen moet worden.

* Waarom lijkt de kliklijn zoveel op de NSB van vroeger?

Waarom bel jij de politie als er in je huis wordt ingebroken? Dat is toch ook een vorm van klikken? Oftewel mensen bellen als ze vrezen dat hun welzijn in het geding komt door onverantwoord gedrag van anderen. Om te voorkomen dat de politielijnen overbezet raken, lanceren sommige gemeentes een meldlijn.

* Wisten de mensen uit de WO2 dat ze vergast werden, toen ze in de trein stapten? (er werd hun toen ook verteld dat het voor de eigen veiligheid was)

Wat een suggestieve en nare vraag waaruit vooral een gebrek aan historisch besef blijkt. Mijn wijlen oma zou je een pak rammel geven. De holocaust en het vergassen van miljoenen mensen vergelijken met de huidige situatie en maatregelen. Je moet maar durven.

* Waarom krijgt iemand bonuspunten of geld (USA) om iemand anders te verraden?

Geen idee, maakt me ook niet zoveel uit voor het beleid in Nederland.

* Waarom worden anders denkende mensen gecensureerd of opgesloten?

Hier wil ik graag bewijs van zien, dat mensen die anders denken in Nederland zijn opgesloten. Of is dit de zoveelste keiharde leugen in dit draadje verpakt als vraag? En andersdenkenden worden ook niet gecensureerd. Jij blaat ook nog steeds op Facebook, toch? Leugens worden alleen verwijderd, mits ze aantoonbaar zijn. Waarom? Omdat anders mensen als jij in al die stierenpoep gaan geloven.

* Waarom zijn agenten zo hardhandig, terwijl het ze juist voor onze gezondheid en veiligheid doen?

Omdat wie niet wil horen, maar moet voelen. Omdat we al jaren smeken om harder optreden van agenten. Omdat de volksgezondheid in het geding is?

* Waarom begint dit te lijken op het begin van heel iets anders???

Dat is alleen zo als je een alu-hoedje van tien kilo op hebt.

* Heel veel ‘waaroms’ en dit allemaal voor Corona?

Allemaal omdat je de kop laat gek maken en als een schaap achter complotzaaiers aanloopt die grof geld daaraan verdienen of alle belang hebben bij onrust.