Architect maakt revolutionair en radicaal plan voor ‘Nieuwe (Ooster)poort’: verspreid over binnenstad

Impressie: De ondergrondse entree van de Martinikerk, met rechts de aansluiting op de noordwand van de Grote Markt (Afbeeldingen: via Platform Gras)

De binnenstad als foyer. Het is deze aantrekkelijke gedachte waaromheen Robin van Rootselaar zijn plan voor ‘De Nieuwe Poort’ heeft bedacht. De architect, werkzaam voor VdP in Stad, studeerde in 2021 af aan de Academie van Bouwkunst. Hij pleit ervoor dat het muziekcentrum in verschillende gebouwen, verspreid over de binnenstad, gecreëerd moet worden.

Dat is allemaal te lezen op Platform Gras. Onderdeel van het plan is een multifunctionele zaal in de Martinikerk. Daarnaast zijn ook het politiebureau aan de Rademarkt, de casinolocatie aan het Kattendiep en de oude Harmonie aan de Kreupelstraat onderdeel van zijn studie. Eigenlijk zal het hele centrum een andere aanblik krijgen door het plan.

Impressie: om de geschiedenis van de kerk zichtbaar te maken, liet van Robin de route naar de zaal deels ondergronds lopen

Oude plekken nieuwe betekenis

Daarmee wil de architect oude plekken nieuwe betekenis geven. Er moet zelfs een ondergrondse entree komen (zie afbeelding) en er moet een nieuw stuk toegevoegd worden tussen de Martinikerk en de noordwand van de Grote Markt (zie header).

Het nieuwe muziekcentrum De Nieuwe Poort, dat zou moet verrijzen in het stationsgebied en de huidige Oosterpoort moet vervangen, gaat meer geld kosten dan aanvankelijk was aangenomen. Uit nieuwe berekeningen blijkt dat de investering 268 miljoen euro bedraagt. Dat is 47 miljoen meer dan verwacht.

Volgens Platform Gras zijn de plannen van Robin broodnodig: “Het plan voor De Nieuwe Poort moet zo snel mogelijk van tafel. We hebben genoeg karakterloze culturele ‘bedrijfsgebouwen’ in Nederland.” Het platform laat ons weten dat ze de plannen van de jonge architect graag gecombineerd zouden zien met een nieuwe cultuurcentrum op het Suikerunieterrein. “De huidige Oosterpoort kun je dan ‘terugrenoveren’ naar het prachtige jaren ’70 cultuurcentrum dat het eigenlijk is.”

Check de plannen van Robin via Platform Gras.

Psst, hier meer afleiding: