Arjen, bedankt!

Foto: ANP

Ongekend was het. Een jongensboek zoals je die zelden meer ziet binnen de huidige topsport. De man die alles al had meegemaakt en (bijna) alles gewonnen keerde terug bij zijn jeugdliefde. Nu is het voorgoed voorbij. Arjen Robben stopt met voetballen. Arjen. Bedankt.

Dat betekent dat de vleugelaanvaller zijn laatste wedstrijd voor het eerste elftal van ons aller FC Groningen in en tegen Utrecht heeft gespeeld. Er werd met 1-0 verloren in de play-offs om Europees voetbal.

Verlegen

Toen de spelersbus even na middernacht terugkeerde in Groningen stond een grote groep supporters klaar om de spelers te onthalen. Op rij één van de bus zat Arjen Robben. In Londen, Madrid en München hief hij blinkende bekers omhoog voor tienduizenden fans.

Die nacht op de parkeerplaats van het TopsportZorgcentrum in het zuiden van de stad stond hij er wat verlegen bij. Trainingspak aan, tasje op de rug. Alsof hij met een pakje Wicky op schoolreisje was geweest. Het spontane feestje was, met alle respect voor de anderen, vooral voor hem.

Trots van het Noorden

De fanatieke supporters spraken hem toe. Ze bedankten Arjen. Want zijn impact was groot. Er ontstond opeens weer iets bij de FC. Trots. Waren we het een beetje kwijt? Misschien wel. Het stadion werd leger en de supporters meer en meer cynisch. Met de terugkeer van Arjen ontstond nieuw elan. Het groen-wit werd overal in Stad en Ommeland weer met trots gedragen.

Het was diezelfde nacht dat de supporters de keuze bij de Bedummer lieten. “Wat je ook doet, wij staan achter je.” Twintig minuten later stapte hij op zijn fiets naar huis. De rest van de spelers zochten hun iets te dikke auto’s op.

Ik keek Arjen Robben na terwijl hij in de Groningse nacht verdween. Het waren de supporters die hem overhaalden terug te keren naar ook zijn FC Groningen. Het waren ook de supporters die hem duidelijk maakten dat het zo goed was.

Nog één keer

Natuurlijk was er de wens om hem nog één keer in een volle Euroborg die beweging naar binnen te zien maken. Om de keeper van Heerenveen vervolgens kansloos te laten met een verwoestende uithaal en de bal precies in ’t kruis.

Toch zegt iets in mij dat die nacht de beslissing is gemaakt. Dat met een goed glas wijn Bernadien en Arjen elkaar aangekeken hebben en één blik genoeg was. Het voetbalhart was alleen nog niet zover.

Kon Minder

De terugkeer van Arjen Robben bij FC Groningen was inspirerend. Het roerde grote kerels tot tranen. Het liet zien wat een fucking mooie club we hier in Stad hebben. En wat hoop ik dat wanneer Arjen terugkijkt op zijn carrière en de één voor één gewonnen prijzen hij het volgende denkt: kon minder.

De brief van Robben

Psst, hier meer afleiding: