Arriva-treinen krijgen ‘Drie Gezusters’, ‘d’Olle Grieze’ en ‘Noorderzon’ als naam

De eierbal als treinnaam heeft, ondanks onze lobby en campagne, niet eens de eerste selectie gehaald. Maar dat dut niks, want uit de grote treinnaamverkiezing van Arriva zijn alsnog een paar klinkende namen gerold.

Zestien van de achttien nieuwe WINK-treinen krijgen de naam van een cultuurhistorische of natuurbestemming in het Noorden. De andere twee heten Noar hoes en Thús, waarmee taalliefhebbers op weg naar huis aan hun trekken komen.

Dubbelteller

Duizenden mensen leverden, na een oproep van Arriva, suggesties voor de namen in. Een jury uit beide provincies nomineerde 41 ideeën waarna een internetstemming volgde. Arriva verdeelt de namen eerlijk over Groningen en Friesland.

De namen vor de treinen.
De namen vor de treinen.

Naast Noorderzon krijgt festival Oerol op Terschelling een eigen trein. Beide hoofdsteden zien hun torens straks terug: d’Olle Grieze vertegenwoordigt Groningen tussen de rails, (de) Oldehove Leeuwarden. Maar met die naam zullen bewoners van het Groninger dorp Oldehove ook wel blij zijn. Het Wad is een vergelijkbare ‘dubbelteller’.

Hongerige Wolf

Als specifieke bestemmingen in Groningen zijn verder vernoemd: Museumspoorlijn STAR (Stadskanaal-Veendam), de streek Westerwolde, het gehucht (tevens festival en gemaal) Hongerige Wolf, Hangende Keukens (naar dé attractie van Appingedam) en De Drie Gezusters. De kroeg op de Grote Markt in Groningen is de enige puur commerciële bestemming op de lijst.

Met Holwerd aan Zee (de Waddenkust als duurzame toeristische bestemming), Zwarte Haan (kustplaats tussen Harlingen en Holwerd) en Reaklif, (Het Rode Klif, een stuwwal uit de ijstijd aan het IJsselmeer bij Stavoren met een monument ter herinnering aan de Slag bij Warns in 1345) zochten de stemmers in Friesland meer de kust op dan in Groningen.

Natuurlijk mogen de Elfstedentocht (Alvestêdetocht), het Sneekermeer (Snitser Mar) en De Slachte (de historische slaperdijk die in 2000 tot leven werd gewekt met een marathon) niet ontbreken.

Loop van 2021

Arriva, dat de namen vandaag bekendmaakte, neemt de nieuwe treinen in de loop van dit jaar in dienst -voornamelijk als sneltrein tussen Leeuwarden, Groningen en Winschoten. De 51 bestaande treinen, die pas zijn of dit jaar worden vernieuwd, hadden allemaal al een naam. Zij werden vernoemd naar bekende Groningers en Friezen uit heden en verleden.

Door Frits Poelman

Psst, hier meer afleiding: