Baxbier X Folkingebrew komen met kneiterdikke IPA als eerbetoon aan Stad

Van van der Berg kijkt tevreden naar de New England IPA die Baxbier samen met Folkingebrew heeft gecreëerd.

“Mensen zaten er op te wachten,” zegt brouwer Van van der Berg zelfverzekerd. En dat het geen grootspraak is blijkt wel uit het feit dat de 4000 liter gebrouwen Zero Five Zero van Baxbier X Folkingebrew al uitverkocht is! Een bier speciaal voor Stad.

De nieuwste creatie van Baxbier uit Stad, gevestigd aan de Friesestraatweg, is een samenwerking met Folkingebrew. Laatstgenoemde is landelijk onder liefhebbers ongekend populair. Op de populaire bierapp Untappd staan ze bij de crème de la crème.

‘Armzalige biercultuur’

En dat doen ze met de steeds populairder wordende New England IPA. Een troebele India Pale Ale met een romige explosie aan exotisch fruit. En ook Baxbier ontdekt steeds meer dat de markt voor speciaalbier in Nederland nog lang niet verzadigd is.

“Eigenlijk hebben we in Nederland een armzalige biercultuur,” vertelt Van. “Veel horeca blijven hangen in de Belgische biertraditie en verder is het toch veel pilsje voor de mannen en witte wijn voor de vrouwen.” Is dat per se een probleem? “Neuh. Maar veel mensen ontdekken dat er meer is en zijn klaar hun smaakpalet te verbreden.”

Nic Veenstra (l) en Van van der Berg (r) weten wat bier brouwen is

‘Smaken ontdekken’

Terwijl ik als eerste Stadjer mag proeven van het gerstenat licht Van toe dat de ontdekkingstocht van nieuw bier geld mag kosten. “Er gaan vanuit onze brouwerij pallets naar Finland, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Singapore, Engeland en ga maar door. We beginnen op te vallen. Mensen vragen zich af waar toch al die dikke IPA’s vandaan komen.”

Terwijl ik als een heuse connaisseur aan mijn glas ruik en een slok neem merk ik hoe romig het mondgevoel is. Eerst komen de tropische smaken, maar al snel neemt een bittertje het over en komt ook de alcohol naar voren. “Maar pas op! Wij vinden dat je niet bezig moet zijn met alcohol drinken, maar met smaken ontdekken, zegt Van doodserieus.”

Weggeefactie

Baxbier schopt al langer aan tegen de Nederlandse pilstraditie en zijn daarmee behoorlijk succesvol aan het worden. Binnen Nederland horen ze bij de grote jongens en ze maken een eerlijk product. Alles doen ze zelf. Er zit niets tussen. Eigenzinnig, maar ook nuchter.

De Baxbier X Folkingebrew collab is verkrijgbaar bij diverse horeca en slijterijen in Stad. Maar let dus op! Er is geen drup meer van op voorraad bij de brouwerij. Gelukkig mogen wij 5 X 2 blikken weggeven. Voor nop. En die wil je. Geef in de comments op Twitter, Facebook of Instagram aan met wie je deze ode aan de stad wil proeven en waarom! We kiezen vijf winnaars uit.

Baxbier heeft een eigen Proeflokaal aan de Friesestraatweg die iedere woensdag tot en met zondag geopend is. Wij gingen er eerder dit jaar al eens langs voor een eem noar. Folkingebrew heeft op de website een eigen shop.

Psst, hier meer afleiding: