Bekerfinale: wat zijn de mogelijkheden in Stad?

FC Groningen staat nog lang niet in de bekerfinale. De wedstrijd van afgelopen weekend uit tegen Excelsior heeft dat nogmaals onderstreept. Want de FC speelde kansloos tegen de opponent die ook in de halve finale wacht. Maar toch, er dient vast rekening mee worden te gehouden

Eerst een voorzichtigheid inbouwen: in de halve finale speelt Groningen weliswaar thuis, maar even graven in het geheugen leert dat de FC thuis in de competitie ook alle moeite had met de Kralingers. De wedstrijd eindigde in 1-1, dankzij een doelpunt van Botteghin. Wat vooral bij is gebleven van de clash is dat deze niet om aan te zien was. En afgelopen zaterdag uit, pffff, wat een drama.

Regeren is vooruitzien

Toch heeft Groningen tegen Excelsior, zeker thuis, een goede kans om door te stoten naar de bekerfinale. Thuis kan Groningen iedereen verslaan en de FC is het in feite ook aan de begroting verplicht om de Rotterdammers uit de beker te knikkeren en dan wacht de finale op 3 mei. En daar willen we het over hebben.

Want wat te doen met de finale, als we die halen. Het is nog erg prematuur, maar regeren is vooruitzien en reken er maar op dat de gemeente inmiddels bezig is met het opstellen van draaiboeken. En om te voorkomen dat er over ons supporters wordt besloten, zonder daar zelf een stem in te hebben, is het belangrijk om vast stil te staan bij verschillende mogelijkheden om het bekeravontuur optimaal te beleven in de stad.

Bekerfinale op groot scherm?

De bekerfinale in de Kuip in Rotterdam kan door ongeveer 12.000 FC-supporters bezocht worden. De rest moet de wedstrijd volgen via de tv, thuis, of in de kroeg. Dat worden WK-taferelen met stilte op straat en iedereen achter de buis gekluisterd. Hoewel, over WK-taferelen gesproken, dat was wel eg tof in Stad met dat enorme scherm op de Grote Markt.

Nu weet Sikkom dat er voorzichtige ideeën zijn om ook tijdens de eventuele bekerfinale een groot scherm op te hangen op de Grote Markt. En dan niet voor 4000 bezoekers, maar voor een man of 8.000. Dat idee heeft meerdere voordelen. Ten eerste is het natuurlijk heel tof om met duizenden andere supporters de wedstrijd te bekijken. Thuis voor de buis is leuk, maar met 8000 andere heb je pas echt de voetbalsfeer.

Ten tweede: de boel moet toch een beetje gefaciliteerd worden. Want stel, we dromen nog even verder, we winnen van Excelsior en vervolgens ook de finale, want dat kan natuurlijk, wat dan? Dan moet er een huldiging komen. Dan moet in de haast een evenement gelanceerd worden. Dan is het een stuk makkelijker als alles er al staat, inclusief duizenden supporters.

Het wachten is dan alleen nog op de supporters en vooral de spelers uit Rotterdam. Zeg maar een uur of vier doorfeesten voor de 12.000 supporters en de selectie en technische staf weer in Grunn zijn voor de huldiging in Stad. En dan en dan en dan: Feestje, feestje op de Grote Markt! En de Vismarkt! En overal in het centrum. Maar eerst Excelsior, dat wordt al lastig genoeg.

Poll

[poll id=”31″]
#KuipjekuipjeGroningenkomteraan

 

Psst, hier meer afleiding: