Beste Arjen, je bent een held tot in de groen-witte eeuwigheid

Arjen Robben – foto van ANP

Arjen Robben gaat gebukt onder een schuldgevoel, melden ingewijden waaronder trainer Danny Buijs. Tot nu toe kan de voetballer niet leveren waar supporters vurig op hopen en dat vreet aan hem. Mijn FC-hart bloedt bij die gedachte. Daarom richt ik mijn woorden rechtstreeks aan Arjen.

Beste Arjen,

Ik val maar direct met de deur in huis: je bent een eindbaas. Of je rentree bij de FC nou blijft bij het kleine half uurtje tegen PSV, of dat je ons na de winterstop Europa in voetbalt. Het dut niks. Sterker, al je verwoede pogingen om terug te keren blazen je status op naar heroïsche proporties.

Clubliefde wordt niet groter

Het getuigt van blinde en onvoorwaardelijke liefde om na een jaar de kicksen weer uit de wilgen te halen, puur om je club te helpen. De benodigde inspanningen zijn bijkans onmenselijk en vergen zoveel discipline, kracht en doorzettingsvermogen dat het voor mij niet in te beelden is.

Het afbreukrisico is groot. Landelijke media en supporters van andere clubs zullen bij tegenslag morrelen aan het nut van de rentree en dat smullend en breed uitmeten. Dat proces is zelfs al gaande. Maar wij supporters weten beter, ervaren het compleet anders en lachen de kritieken weg.

De feiten op een rij

Je komst luidde een ongelooflijke boost voor de club in. De feiten zijn bekend, maar ik som ze met liefde nog eem op. Seizoenskaarten vlogen, ondanks de grote en knagende onzekerheid, over de toonbank. Dit seizoen zijn meer FC-shirts dan ooit verkocht. En sponsoren stonden weer in de rij.

Niet omdat men verwacht dat je wekelijks uitblinkt en de FC bij de hand neemt. Wel omdat je terugkeer ongelooflijk veel betekent voor een ieder met een groen-wit hart. Alleen de intentie al om alles te geven opdat de club in beter vaarwater terecht komt, is mooier dan welk cadeau dan ook.

Je komst is een zegen

Iedere supporter en sponsor glundert van trots en blijdschap. Velen hadden zelfs de tranen in de ogen. Iedereen wil weer bij de FC horen en daar ook de knip voor trekken. Alleen maar omdat jij vanuit clubliefde je uiterste best doet iets bij te dragen aan het voortbestaan van de FC.

Daarnaast is jouw aanwezigheid voor deze jonge selectie een zegen. Uiteraard kun je ze op het trainingsveld en in de wedstrijden het beste helpen met je ervaring, gogme en doorzettingsvermogen. Maar alleen het ronddwalen van je geest stuwt je teamgenoten al naar grotere hoogtes.

Dank

Dat blijkt uit interviews met spelers, dat zien watchers op het trainingsveld en dat merkt iedereen die in het weekend afstemt op FOX om de FC te zien. Jouw rentree is zoveel groter dan alleen de voetstappen op het voetbalveld. Het komt eerder in de buurt van de wedergeboorte van de FC.

Met je beslissing, poging om terug te keren en de eerlijke woorden om het verwachtingsniveau te temperen heb je eigenhandig FC Groningen uit de grijze middelmaat getrokken en weer smoel, kleur, karakter, trots en financiële ruimte gegeven. Dat geef je de FC mee tot in de eeuwigheid.

Mijn dank daarvoor is onbetaalbaar en laat zich moeilijk in woorden vatten. En ik denk dat namens alle supporters spreek.

Psst, hier meer afleiding: