Grietje van 4 Mijl, leg die prijsverhoging eens uit

4 mijl

Beste Grietje,

Afgelopen woensdag schreef ik mij weer in voor de 4 Mijl. Iets voor zessen zat ik keurig klaar voor mijn pc en een paar minuten later was mijn inschrijving voltooid.

Ik bleek zelfs de allereerste inschrijver, maar dat las ik pas de volgende dag in het Dagblad van het Noorden. Dat doet verder niet ter zake, maar kun je nagaan hoe enthousiast ik was, én ben over dit prachtige loopevenement. Het is elk jaar weer een mooi hardloopfeestje, niet in de laatste plaats door het schitterende publiek.

Inschrijfgeld sinds 2004 met 138 % omhoog

Toch ben ik over het inschrijfgeld voor de 4 Mijl iets minder enthousiast. Ook dit jaar is meedoen namelijk wéér duurder geworden. Zoals elk jaar. Ik erger me daaraan en die ergernis maakte ik op Twitter kenbaar met de tamelijk onschuldige opmerking: “Grietje en de Belgen hebben wederom een euro bij de prijs opgegooid. Die Kenianen moeten immers wel betaald worden.”

Die opmerking was ik de volgende dag allang weer vergeten, totdat mijn tweet in eerder genoemd artikel werd weggezet als ‘gezeur’. Door jou, of door de redacteur, het maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Maar het was voor mij wel een trigger. Want waarom wordt mijn opmerking over de (zoveelste) fikse prijsstijging gezien als gezeur? Zie ik het allemaal verkeerd? Is het eigenlijk hartstikke logisch dat het inschrijfgeld elk jaar flink wordt verhoogd?

Laten we eens gaan rekenen. Vorig jaar was het inschrijfgeld 19 euro, dit jaar is dat 20 euro. Dat is een prijsstijging van meer dan 5%. Dat vind ik best fors. Ik mocht willen dat mijn salaris jaarlijks met hetzelfde percentage zou stijgen. Helaas. En als de dagelijkse boodschappen ineens met zulke percentages stijgen merk je dat echt wel in je portemonnee. Kortom: 5% is een substantiële verhoging.

Maar lang niet zo substantieel als de prijsstijging van maar liefst 138% (!), die je sinds 2004 hebt doorgevoerd, zo lees ik vandaag in een artikel van Marieke ten Katen in NRCQ. Met die gigantische prijsstijging ben je met afstand koploper van Nederland! Daar kan geen Keniaan tegenop. En je hebt daarmee ook de duurste hardloopkilometers van Nederland, al zegt die kwalificatie wel een stuk minder.

4 mijl

Reden prijsverhoging niet duidelijk

Sodeju Grietje, een prijsstijging van 138% sinds 2004. Dat is geen kattenpis. Ineens begrijp ik waarom je liever niet ingaat op mijn onschuldige tweet. Maar waarom de 4 Mijl nou relatief zo duur is, dat kan zelfs de woordvoerder van je overnamepartner Golazo Noord-Nederland niet precies zeggen.

Dat vind ik bijzonder. Kennelijk is het ook binnen je eigen organisatie niet duidelijk waarom het inschrijfgeld elk jaar maar weer flink omhoog gaat. Hoe moeten wij dat als simpele recreanten dan begrijpen?

Je investeert de extra inkomsten in elk geval niet in de recreanten, want we zien al sinds jaar en dag een medaille en een flesje AA-drank tegemoet. Dat is prima, maar met twee tientjes natuurlijk wel een beetje duur betaald.

Je investeert ook niet substantieel extra in het goede doel. Dit jaar schenk je van elke twintig euro per recreant veertig cent aan het goede doel. Dat is twee procent. Ten opzichte van 138% klinkt dat wel wat karig. Voor dertienduizend recreanten komt dat neer op 5.200 euro. Inclusief de bijdragen vanuit de Jeugdloop en de Bedrijvenloop kom ik op een totaalbedrag van ongeveer 9.300 euro.

Pronken met andermans geld

En dat is slechts een fractie (iets meer dan 7%) van de ongeveer 130.000 euro, die vorig jaar in totaal is opgehaald met extra donaties en collectes. Ik zie je dan staan met een fraaie cheque namens jouw organisatie, maar dat bedrag is dus vooral afkomstig van de gulle gevers onder de deelnemers en toeschouwers.

Begrijp me niet verkeerd: het is prachtig dat dergelijke bedragen worden opgehaald met de 4 Mijl als instrument, maar het is wederom geen verklaring voor de exponentieel gestegen inschrijfgelden.

Krijg je wellicht te weinig subsidie vanuit de gemeente of de provincie? Voor zover ik kan nagaan krijg je van de gemeente elk jaar 30.000 euro en kreeg je tijdens een vorige schaalvergroting zelfs nog 10.000 euro extra. Dit jaar bracht je de tot nu toe uitgebleven gemeentelijke bijdrage al subtiel ter sprake, maar het zou flauw zijn om dat zeuren te noemen.

4 Mijl 1

Leg het uit Grietje

Natuurlijk wordt alles in het leven duurder, is er inflatie en heb je in de loop der jaren voor meer deelnemers ook meer faciliteiten moeten regelen, maar als het goed is vallen die laatste extra kosten wel een beetje tegen de extra inkomsten weg. Of kun je zelfs profiteren van schaalvoordelen.

Maar 138%? Kijk maar naar dat lijstje van NRCQ: andere loopevenementen zijn weliswaar ook duurder geworden, maar maken het bij lange na lang niet zo gek als jij. En dat zijn alleen nog maar de (duurdere) evenementen in dit lijstje. Er zijn ook zat loopjes, die nauwelijks duurder worden. Wat kunnen zij wél, wat jij niet kunt?

Kortom: ik begrijp gewoon niet waarom het inschrijfgeld voor een evenement, dat in de basis nog steeds hetzelfde is als tien jaar geleden, zo gigantisch omhoog is geschoten. Leg het mij uit, want deze ontwikkeling baart zorgen, bij mij én bij vele andere hardlopers in Stad en Ommeland. Het zou dom zijn om dat signaal te negeren of af te doen als gezeur.

Groeten Nico (niet die verslaggever van RTV Noord)

Artikel staat ook op Onverhard.eu

Psst, hier meer afleiding: