Beste Ton van PVV Groningen, je bent zelf een patiënt

Ton van Kesteren, sinds de verkiezingen gemeenteraadslid namens de PVV in Stad en langer senator van de Vrijheidspartij in de provincie, gooit een paar weken geleden bovenstaande foto op Twitter. Het plaatje wordt 450 keer geretweet en oogst 700 hartjes.

Dat doet Ton natuurlijk om zieltjes te winnen in de strijd tegen de multiculturele samenleving. Is zijn goed recht en het is inderdaad een opmerkelijk plaatje dat niet rijmt met het straatbeeld van de jaren 050. Wat Ton waarschijnlijk niet weet, is dat het om koptische christenen gaat. Gevlucht voor extreem geweld zogenaamd uit naam van Allah.

Hoax

Weten wij wel. Want de foto gaat met enige regelmaat viraal, zo ook in juni 2018. Op Facebook en Twitter buitelen mensen over elkaar heen om hun afschuw uit te spreken over de oprukkende islam. Als dit normaal is Groningen, zo ongeveer het laatste overwegend blanke bastion van Nederland, zijn we verloren, is de teneur.

Na een paar belletjes blijkt dus dat het om christenen gaat. Ze komen net bij de Oosterkerk vandaan, waar ze drie keer in de maand een bijeenkomst van de Eritrese Orthodoxe Koptische Kerk houden. Kun je veel van vinden, maar niet dat het moslims zijn. Ze zijn juist hier omdat ze in hun thuisland worden opgejaagd door extremisten.

‘Realistische Kelly’

Dat hebben we op 12 juni 2018 al ontrafeld en gepubliceerd voor de nodige nuance. Maar dankzij Ton moeten we uit naam van de waarheid opnieuw in het toetsenbord klimmen. Niet omdat Ton leugens over de foto verspreidt. Hij suggereert een hoop, zoals dat gelul over GroenLinks en D66, maar hij jokt niet dat het moslims zijn.

Doch gaat een gedeelte van zijn achterban daar klakkeloos vanuit. De krochten van Twitter gaan, onder aanvoering van onder andere Kelly Alexandra, los. Het zijn boosaardige moslims die via massa-immigratie beslag leggen op alle woningen die vrijkomen in Stad. Stem op PVV om dit tij te keren, is het breedgedragen devies van Kelly.

Top van Groninger PVV

Geen idee wie Kelly is. Maar ze doet ertoe op Twitter met 1685 volgers. Haar biografie leert verder dat ze realist is, en dus rechts. Ze houdt van Holland en van Grunn, is pro-Europa, maar anti-EU. En op Facebook wordt duidelijk dat ze kandidaat is voor de Provinciale Staten namens de PVV. Daar is Ton maar wat trots op.

En daar vinden wij wat van. Senatoren en Statenleden horen feitelijk te zijn en geen leugens verspreiden. Politiek moet bedreven worden op basis van de waarheid. Voor eigen gewin angst aanjagen met valse informatie is uiterst dubieus en leidt uiteindelijk tot een erg vreemde maatschappij. Daarom corrigeren we Kelly een aantal keer.

Feitenvrij raaskallen

Ze schrijft strijdvaardig onder de foto en het massa-immigratie-gezwets van Ton: “Daarom PVV mensen. PVV gaat Groningen weer van de Groningers maken.” Iets verderop in de levendige discussie zegt ze: “1: Er is grote woningnood in Groningen, deze mensen krijgen voorrang op Groningers die het net zo hard nodig hebben.”

En: “2: ze kunnen niet in hun eigen onderhoud voorzien dus naast alle gemeentelijke lastenverhogingen krijgen we dit er ook bij. Waar woon jij?” Punt twee is voor een deel oncontroleerbaar. Geen idee of die mensen zelfvoorzienend zijn en voor hun eigen hachje zorgen. Weet zij ook niet. Wat sowieso niet klopt is punt 1.

Met onderbouwing en al

Want het zijn vooral mensen uit Drenthe en Friesland. Niet woonachtig in Stad, en ze komen ook niet in aanmerking voor een huisje in Groningen. Ze vormen dus geen enkele bedreiging voor de Groningse krappe woningmarkt. Daarnaast is er geen sprake van Afrikaanse massa-immigratie in Groningen waar haar baas Ton over rept.

Dat delen we mede in het draadje, waarop Kelly terecht vraagt om onderbouwing. Dat het koptische christenen zijn die niet in Stad wonen, hebben we al uitgelegd en bewezen. Cijfers van het CBS kapittelen de rest van haar relaas. Al jaren wonen er ongeveer 25.000 immigranten van niet-Westerse afkomst in Stad.

0,09 procent is massa-immigratie

Dat aantal is de afgelopen vijf jaar met 4000 gegroeid, maar die groei is zo goed als volledig toe te schrijven aan de populariteit van de RUG en Hanze in het buitenland. De waarheid is dat de groep waar Ton en Kelly op doelen groeit met slechts een paar honderd per jaar. Op een bevolking van 230.000 mensen is dat 0,09 procent.

Dus geen Afrikaanse massa-immigratie in Stad. Ook geen hordes islamieten bij de bushalte die azen op onze woningen. Die krapte op de woonmarkt kent andere oorzaken. Vertellen we met alle liefde naar de mensen toe op Twitter, inclusief bronvermelding. Maar dan is de bron ineens besmeurd volgens Kelly.

Selectieve vrijheid

Het CBS is een links bolwerk met maar een doel: valse cijfers presenteren die de PVV-retoriek onderuithalen. Uhuh. Kelly weet het bijkans zeker. En dat mag. Die vrijheid heeft ze. Net zoals wij de vrijheid hebben om de leugenachtige spinsels te weerleggen met feiten. Maar daar denkt de Partij van de Vrijheid anders over,

Vandaag schiet dit ineens weer in de kop. Er staat nog een vraag open bij de PVV op Facebook, waarom ze al die onwaarachtige shit verspreiden. Het privéberichtje is wel gelezen, maar nooit beantwoord. Dan Ton en Kelly maar eem opzoeken op Twitter. Maar wat blijkt: blokkade. Onze mond wordt gesnoerd.

Zo rolt Ton

Stel je voor dat de goegemeente verder kijkt en feiten onder ogen krijgt. Mott’n ze niet hebb’n. Maar het levert wel een hoop vragen op. Dus Ton maar eem bellen op zijn 06. Hij neemt op, dat is al heel wat. Maar baalt daar hoorbaar van als Sikkom ter sprake komt. “Gaat het over die tweet? Dat heb ik adequaat opgelost.” Tuut… tuut…

Geen idee wat die adequate oplossing is, de tweet staat nog steeds online, maar Ton neemt niet meer op. Wel reageert hij nog op de appjes waarin we hem verzoeken antwoord te geven. Maar, nee: “Ik richt mij louter op politiek inhoudelijke zaken en integere omgangsvormen. Linkse activisten blokkeren is hierin een logische stap.”

Patiënt

Even later volgt nog een appje. Per ongeluk waarschijnlijk, want weer geen antwoord op vragen en het leest alsof het voor iemand anders bedoeld is, misschien wel voor Kelly: “Deze app wisseling had ik met die patiënt van Sikkom.”

Van dictators zijn we gewend dat journalisten de mond worden gesnoerd. Daarvan spreken we massaal en terecht, met PVV voorop, schande. Maar op micro-niveau schuurt dit ertegenaan. We verkondigen louter verifieerbare waarheden in het draadje. We schelden niet, spelen niet op de persoon en blijven fatsoenlijk.

Psst, hier meer afleiding: