Betaal jij een te hoge huur? – Van wie is de Stad?

Hoge huur

Sikkom doet uitgebreid onderzoek naar de particuliere huursector in Stad met als hoofdvraag: van wie is de stad? Een deelvraag van het onderzoek gaat over hoge huur. 

Een vaak terugkerend vraagstuk is de hoge huur. In Nederland is wettelijk bepaald wat de hoogte van de huur mag zijn voor een kamer of een appartement. De maximum vraagprijs wordt aan de hand van een puntensysteem berekend.

Strijden tegen hoge huur

Zwaarwegende aspecten binnen dit systeem zijn de grootte van je appartement of kamer; het hebben van een eigen keuken, toilet of douche; de indeling van de kamer en het ervaren van overlast.

Juridisch adviesbureaus als Protega en Frently strijden tegen de hoge huur. Zij toetsen het puntensysteem op je kamer of appartement, schakelen eventueel de huurcommissie in en proberen je huur te verlagen.

Binnen zes maanden van ondertekening van het huurcontract is het verlagen van de huur zelfs met terugwerkende kracht mogelijk.

Met Sikkom proces doorlopen

Sikkom zoekt huurders die te hoge huur betalen. Wij willen samen met hen het proces naar een lagere huur doorlopen. Samen het aanhangig maken bij de Huurcommissie. Dus betaal je iedere maand te veel aan je huurbaas? Stuur een e-mail naar jacobine.melis@ndcmediagroep.nl met daarin:

• De hoogte van je huur
• Ingangsdatum van je huurcontract
• Je adres
• Huiseigenaar
• Heb je een onzelfstandige woonruimte (kamer met gedeelde voorzieningen) of een zelfstandige woonruimte (kamer/appartement met eigen toilet en keuken)
• Heb je problemen met je kamer? Is het bijvoorbeeld te klein? Heb je vaak last van lawaai? Of werkt de verwarming niet goed?

Het onderzoek duurt drie maanden en wordt gedaan in het kader van de landelijke onderzoekswedstrijd Scoop!, georganiseerd door Stichting Veronica, Nieuwsatelier en Google Benelux. We strijden tegen Follow the Money, One World, The Post Online en Nu.nl.

Door Jacobine Melis en Chris Bakker

Ga het gesprek aan ( comments)