Bevrijdingsfestival 2016 was awesome, alleen die muntverkoop…

 

Bevrijdingsfestival Groningen 2016

Wat een fucking vet feest is Bevrijdingsfestival 2016 geworden. Een hele dikke line-up, 125.000 bezoekers, 37 graden en Groningen, beter wordt de combinatie niet. Dat weet iedereen die is geweest.

Tegen half vier is er lichte paniek bij de organisatie. Het wordt wel erg druk. Stadjers en Ommelanders hebben drie jaar uitgekeken naar de eerste echte mooie dag en hebben zin in feest na het ‘floppen’ van Koningsnacht en -dag. En Typhoon, en Kensington, en Kovacs, dan komen Stadjers wel uit hun luie stoel.

Bevrijdingsfestival Groningen 04

“Er is geen limiet voor het aantal bezoekers afgesproken,” vertelt festivaldirecteur Diederik van der Meide. “We doen het op het oog, het is erg druk, maar mensen zitten nog op kleedjes. Als dat niet meer lukt, wordt het te druk en moeten we de poort misschien sluiten voor een tijdje.

Het kan verkeren. Vorig jaar wordt Bevrijdingsfestival nog stilgelegd vanwege naderend noodweer. In 2016 wordt de poort misschien gesloten omdat het te druk en te warm is. Uiteindelijk is het overwegend een geweldig feest geworden Mensen zijn chill, de muziek is goed en de zon maakt drie zonloze jaren goed.

Bevrijdingsfestival Groningen 02

Maar de drukte en warmte zorgen naast wat stress en ongerustheid bij de organisatie ook voor andere hachelijke momenten. Meerdere mensen worden per brancard afgevoerd. Uitgedroogd, oververhit of te druk, het gebeurt maar zo met de ingrediënten van gister.

Waar het ook niet goed gaat is bij de muntenverkoop. Het lijkt wel alsof FC Groningen dat op zich heeft genomen. In de Euroborg hangen drie muntautomaten per duizenden supporters waarvan er ook nog vaak één kapot is. Bij Bevrijdingsfestival zijn er wel iets meer muntverkooppunten, maar er is ook iets meer publiek.

Bevrijdingsfestival Groningen 05

Met als gevolg dat voor elk punt een enorme rij staat, maar dan ook echt enorm. Op het hoofdveld staan iets na 18:00 uur duizenden mensen in de rij voor een stuk of wat verkooppunten. Rond 18:15 is een gast uit Hoogezand eindelijk aan de beurt. “Zou tijd worden, ik sta sinds 16:45 in de rij, al anderhalf uur dus.”

Hij is niet de enige. Het blijft rustig en kalm. De mensen ondergaan het gedwee, maar er wordt wel gemord, gemopperd en terecht geklaagd. Sommige meiden worden onwel in de rij, omdat het zo druk is. Anderen pissen bijna in hun broek, ook niet zo gek, met veel bier in de pokkel moet je af en toe pissen.

Bevrijdingsfestival Groningen 06

Ander minpuntje is het aantal watertappunten. Het is al een paar dagen bekend dat het warm wordt op bevrijdingsfestival, dat het een vrije dag is (Hemelvaart), dat de line-up beter is dan ooit en dat Groningen massaal uitkijkt naar de eerste echte zomerse dag. Dan kun je eigenlijk niet overvallen worden door de drukte.

Wel dus. En dat zijn toch kritiekpunten. Iets meer watertappunten, iets meer verkooppunten en er is helemaal niets te klagen.

Door Willem Groeneveld – klik hier voor een fotoverslag van Bevrijdingsfestival en er komt nog een aftermovie!

Bevrijdingsfestival Groningen 07
Bevrijdingsfestival Groningen 01

 

Psst, hier meer afleiding: