Bevrijdingsfestival Groningen heeft 10.000 kaarten verkocht. In totaal zijn 60.000 kaarten beschikbaar

Bevrijdingsfestival
Bevrijdingsfestival een paar jaren geleden

Het jaarlijkse fuifje voor de vrijheid kent dit jaar een primeur in Groningen. Voor het eerst wordt entreegeld gevraagd. Vijf euro, met een euro administratiekosten. Het is, volgens directeur Ebel Jan Dijk, een noodzakelijke pilot die door de andere festivals nauwlettend in de gaten wordt gehouden.

Een paar weken geleden is de voorverkoop voor het festival geopend, ongeveer tegelijk met de bekendmaking van de line-up. Volgens Ebel Jan is er geen andere optie dan entree vragen omdat de kosten enorm zijn gestegen en omdat het huidige model met gratis entree erg kwetsbaar is.

Kritiek

Op de aankondiging dat bezoekers vijf euro moeten lappen om erbij te zijn, kwam veel kritiek los. Zowel op social media, in de gemeenteraad als de provinciale staten. Maar die boosheid heeft niet geleid tot veranderings. De kaartverkoop is nog steeds aan. En daarom maar eem gebeld met het Bevrijdingsfestival met de vraag: hoeveel kaarten zijn tot nu verkocht. Nou, 10.000 dus.

Dat betekent dat nog zo’n 50.000 kaarten niet zijn verkocht terwijl het festival over dik twee weken is. En met 60.000 bezoekers (als alle kaarten worden verkocht) wordt het sowieso al een stuk kleiner dan de laatste edities waar ruim 100.000 mensen kwamen. In tegenstelling tot die festivals wordt dan ook alleen de Drafbaan gebruikt in plaats van het hele Stadspark.

Klik hier voor de kaartverkoop. Leef je op of rond het minimum? Dan kun je een gratis kaart aanvragen.

Psst, hier meer afleiding: