Bezoek aan Spot IN eindigt met koffie in de nek en een fysieke confrontatie

Al weken proberen wij Joshua Camera van Camera Investments en Lucinda Kat van Spot IN te interviewen. We hebben te veel aanwijzingen en bewijzen dat ze huurders heel hard oplichten. Alle reden voor hoor en wederhoor. Maar dat willen ze niet. Maar toevallig zit Lucinda vanochtend in het pand van Spot IN aan het Zuiderdiep.

Dat zie ik als ik voorbij loop. Ze zit achter het raam met een telefoon in de hand. Dat treft, want er zijn genoeg prangende vragen over het oplichten van de belastingdienst, het laten ploffen van B.V.’s  als er te veel schuldeisers zijn, het verneuken van huurders, intimideren, bedreigen en over de verhuur van een berging als slaapkamer, terwijl dat helemaal niet mag omdat het niet brandveilig is. Maar Joshua en Lucinda hebben poep.

Nog meer klachten over Spot IN

Ze gaan maar door met hun praktijken. Niemand die ingrijpt en ondertussen wordt de stapel klachten en vorderingen van gedupeerden groter en groter. Naar aanleiding van onze publicatie ‘Spot In en Camera Investments: verrotter wordt de Groningse huurmarkt niet’ krijgen we weer een nieuwe lading met schrijnende verhalen en bewijzen. En weer gaan ze over heftige vergrijpen van fraude tot intimidatie. Van bedreiging tot huisvredebreuk.

Omdat de eigenaresse eindelijk aanwezig is, stap ik vol goede moed het kantoor aan het Zuiderdiep binnen. “Bent u Lucinda Kat,” vraag ik netjes. De dame in kwestie, die verdomd veel lijkt op Lucinda, ontkent dat zij het is. Blijft overeind dat ik alsnog heel veel vragen heb voor de twee vrouwelijke werknemers die aanwezig zijn in het kleine kantoorpand. Maar daar staan ze niet voor open. Ze verzoeken mij om het pand te verlaten. Dat mag.

Volle bak koffie in de nek

En dat honoreer ik. Het is immers hun pand. Maar niet voordat ik nog een keer vraag of we niet heel even in gesprek kunnen. “Ik ga weg. Maar zouden we buiten misschien even buiten kunnen filmen en een interviewtje doen?” Weer is het antwoord nee. “Ik wil dat je nu vertrekt, anders bel ik de politie,” zegt Lucinda daarop. “Aaah dat is prima, ik ga weg en dan doe ik direct aangifte van oplichting,” luidt mijn reactie. Dat valt verkeerd bij Lucinda.

Artikel gaat verder onder de foto

Spot In Youtube 2

De koffie druipt nog van het raam

Ze vliegt me aan, bonjourt me richting de deur en probeert me met geweld naar buiten te werken. Als ik halverwege de opening sta, klapt ze de deur met kracht dicht zodat mijn voet klem zit. Ik kan geen kant op. Of ik moet mijn sneaker daar achterlaten. Lucinda belaagt mij vanuit het kantoor en op datzelfde moment verschijnt Joshua achter mij. “Oprotten kankerlijer, oprotten jij. Wegwezen,” schreeuwt hij terwijl hij een volle bak koffie in mijn nek gooit.”

Eindelijk oog in oog met Joshua

Ondanks de intimidatie, het belagen en gooien met koffie, ben ik blij om Joshua te zien. Al weken proberen we hem te traceren en ineens staan we oog in oog. Maar niet voor lang. Na de nodige scheldkanonnades, intimidatie en een journalist aanvallen, vlucht hij naar binnen en gaat de deur op slot. Met de restanten koffie nog op het raam als stille getuige. Even na het tafereel stapt de overbuurman naar buiten: “Hey vriend, kom even hier, als je wilt.”

“Ze mogen ons niet samen zien praten. Maar ik wil je wel zeggen dat je moet uitkijken voor die lui. Voor je het weet staat hij bij je op de stoep. Het zou niet de eerste keer zijn. Ze zijn heel link. Er stond gister nog een verhaal op Sikkom. Oh, was jij de schrijver, dan weet je hoe gevaarlijk ze zijn.” Kijk maar uit. Even later komt een familielid van Joshua eraan. “Niets over mij schrijven, wij zijn correct en willen niets met hem te maken hebben.”

“We zijn hier om te zeggen dat het niet kan wat hij doet. Dat hij daarmee moet stoppen. Maar hij blijft wel familie.” Dat klopt, die banden snij je niet zomaar door. Ook al is Joshua nog zo crimineel bezig. Ik wacht nog even voor het kantoor van Spot IN aan het Zuiderdiep, in de hoop dat Joshua naar buiten komt. De ramen zitten onder de koffie, dat moet toch vroeg of laat worden schoongemaakt. Maar Joshua komt niet. Integendeel. Hij doet waar hij heel goed in is: verstoppertje spelen.

SP en Student en Stad zoeken gedupeerden

Student en Stad en de SP willen komende woensdag  (18 oktober) in de gemeenteraad een (spoed)debat houden over de misstanden in de huursector naar aanleiding van onze publicaties. Het wordt volgens de partijen tijd dat het stadhuis ingrijpt. Zij willen daarvoor graag in contact komen met gedupeerden van Spot IN, Camera Investments of andere louche makelaars in Groningen. Dus, heb jij slechte ervaringen en wil je op anonieme basis je verhaal doen tegen de gemeenteraad? Stuur ons dan een mailtje op dumpjemeuk@sikkom.nl. Wij zijn er ook bij raadsvergadering en doen vrijdag aangifte van het gebeuren.

Ga het gesprek aan ( comments)